Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje udjela vode u tjestenini (CROSBI ID 333754)

Ocjenski rad | diplomski rad

Rak, Sandra Određivanje udjela vode u tjestenini / Vahčić, Nada (mentor); -- (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2000

Podaci o odgovornosti

Rak, Sandra

Vahčić, Nada

--

hrvatski

Određivanje udjela vode u tjestenini

Zbog svoje nutritivne vrijednosti tjestenina ima veliku ulogu u suvremenoj prehrani. Ima niski udjel vode, slabo je higroskopna, a tijekom skladištenja ne stari, ne mijenja okus, miris i upotrebnu vrijednost. S obzirom da je udjel vlage jedan od važnih čimbenika koji određuju kakvoću bilo kojeg prehrambenog proizvoda pa tako i tjestenine, tijekom prerade i distribucije, kao i kontrole gotovog proizvoda njegovo određivanje mora biti brzo i precizno. Standardne laboratorijske metode određivanja vode sušenjem do konstantne mase baziraju se na uklanjanju vode iz malih količina vlažnog uzorka evaporacijom, a vaganjem uzorka prije i nakon sušenja dobiva se željena informacija. Nedostatak tih metoda je da su relativno dugotrajne. Za što brže određivanje vlažnosti mnogih prehrambenih proizvoda razvijene su i druge metode od kojih je jedna i sušenje mikrovalovima u različitim modelima sušnica. Jedna od sušnica je i "Milestone MLS-1200 Mega System". Cilj ovog istraživanja bio je usporediti rezultate određivanja udjela vode u tjestenini dobivene dvjema metodama (standardnom AOAC metodom sušenja i metodom sušenja u spomenutoj mikrovalnoj sušnici). Dobiveni rezultati statistički su interpretirani. Prema postignutim statističkim parametrima utvrđena je prikladnost metode mikrovalnog sušenja za uporabu, budući da je i brža i jednostavnija u odnosu na standardnu metodu sušenja.

tjestenina; udjel vlage; mikrovalovi

nije evidentirano

engleski

Determination of moisture content in pasta

nije evidentirano

pasta; moisture content; microwaves

nije evidentirano

Podaci o izdanju

42

01.03.2000.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano