Problematika i iskustva HACCP sustava kao analiza opasnosti u proizvodnji i prometu hrane (CROSBI ID 603156)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Uršulin-Trstenjak, Natalija ; Vahčić, Nada ; Šušnić, Saša
hrvatski
Problematika i iskustva HACCP sustava kao analiza opasnosti u proizvodnji i prometu hrane
Osnovni zahtjevi za kontrolu hrane, a odnose se na analizu opasnosti u procesu proizvodnje i prometu hrane dati su u dokumentu FAO/WHO (Codex Alimentarius Comission), FDA (Food and Drug Adiministration) i EU («Directive on the Hygiene of Foodstuffs», No. 93/43/EEC of the Council of June 14, 1993). Današnji sistem kontrole hrane zasniva se na principima koji uključuju praćenje svih procesa nastanka gotovog proizvoda iz čega proizlazi da je odgovornost za kvalitetu i sigurnost hrane na proizvođaču (opredjeljenje za sigurnost hrane, podjela odgovornosti i ovlasti, uspostava komunikacije HACCP tima sa ostalim jedinicama u organizaciji, priprema za izvanredna stanja, osiguravanje sredstava, osposobljavanje i edukacija kadrova ), koji je dužan u svakom trenutku dokumentirano dokazati da je njegov proizvod kvalitetan i zdravstveno ispravan. HACCP sustav je sustav koji će kao sustavna metoda i sustav poredanih operacija i kao sustav vođenja osigurati zdravstveno ispravan proizvod, ako se prihvati kao dinamički proces. S raznim nadzornim aktivnostima, definiranim kao verifikacija, potvrđujemo valjanost HACCP plana i dokazujemo da HACCP sustav djeluje sukladno s postavljenim planom HACCP-a.
HACCP sustav; verifikacija
nije evidentirano
engleski
Problems and experiences as HACCP hazard analysis in the production and distribution of food
nije evidentirano
HACCP system; verification
nije evidentirano
Podaci o prilogu
98-98.
2005.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Rovinj:
Podaci o skupu
II. Hrvatski epidemiološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem
predavanje
26.10.2005-29.10.2005
Rovinj, Hrvatska