Sigurnost hrane kroz «higijenski paket» kao dio osiguranja sigurnosti turističkih destinacija (CROSBI ID 198266)
Prilog u časopisu | ostalo
Podaci o odgovornosti
Uršulin-Trstenjak, Natalija ; Vahčić Nada ; Šušnić, Saša
hrvatski
Sigurnost hrane kroz «higijenski paket» kao dio osiguranja sigurnosti turističkih destinacija
Osiguranje zdravstvene ispravnosti hrane u turističko-ugostiteljskoj djelatnosti predstavlja vrlo veliku i zahtjevnu aktivnost svih koji sudjeluju u tom procesu od nabave sirovine, pripreme hrane uz veliki broj različitih tehnoloških procesa, serviranja i posluživanja te distribucije. Da bi se osigurala zdravstvena ispravnost hrane Republika Hrvatska je pristupila donošenju tzv. higijenskog paketa koji se temelji na uredbama i direktivama EU, a čiji je osnovni pristup analiza rizika, HACCP sustav-analiza opasnosti i kritičnih kontrolnih točaka, sljedivost, službena kontrola bazirana na audit principu. Glavnu odgovornost za zdravstvenu ispravnost hrane snosi subjekt u poslovanju s hranom koji je dužan stalno i pravilno primjenjivati postupke koji se odnose na kontrolu podataka u prehrambenom lancu, održavanju prostora i opreme, higijenu prije, tijekom i poslije posla, osobnu higijenu, izobrazbu, suzbijanju štetočina, kakvoću vode, kontrolu temperature, kontrolu hrane koja ulazi i napušta objekat i kontrolu prateće dokumentacije.
zdravstvena ispravnost; higijenski paket; HACCP sustav
nije evidentirano
engleski
Food safety through the «hygiene package» as part of ensuring the safety of tourist destinations
nije evidentirano
health safety; hygiene package; the HACCP system
nije evidentirano