Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Sanitacija kao preduvjetni program u uvođenju HACCP sustava (CROSBI ID 603161)

Prilog sa skupa u zborniku | stručni rad | domaća recenzija

Uršulin-Trstenjak, Natalija ; Vahčić, Nada ; Vešligaj, Božica Sanitacija kao preduvjetni program u uvođenju HACCP sustava // 17. stručno edukativni seminar s međunarodnim sudjelovanjem / Korunić, Zlatko (ur.). Rovinj: Korunić, 2005. str. 13-18

Podaci o odgovornosti

Uršulin-Trstenjak, Natalija ; Vahčić, Nada ; Vešligaj, Božica

hrvatski

Sanitacija kao preduvjetni program u uvođenju HACCP sustava

Preduvjetni programi i HACCP sustav osiguravaju zdravstvenu ispravnost proizvoda. Oni predstavljaju opće aktivnosti koje utječu na zdravstvenu ispravnost, a čine ga dobra higijenska praksa, dobra proizvoditeljska praksa, standardni operativni postupak i sanitacijski standardni operativni postupak. Propisana i efikasna sanitacija bitna je u svakom koraku proizvodnje hrane. Zdravstvena ispravnost proizvoda ovisi sanitarnim mjerama provedenim u proizvodnji hrane. Nehigijenski uređaji i oprema, loše postupanje s hranom, nedovoljna osobna higijena i drugi slični postupci kreiraju okoliš prikladan za kontaminaciju proizvoda. Sanitacija se šire definira kao formuliranje i primjena onih postupaka koje ustanovljuju takvo stanje okoliša koje unapređuje čistoću i širi javno zdravlje. Ona ima mnogo implikacija koje se odnose na okoliš u kojem se proizvodi hrana. Opskrba i distribucija zdrave vode, nezagađeni zrak, konstrukcija samih postrojenja, zaštita od buke, zaštita od štetnika i nametnika, odgovarajući postupci s otpadom i otpadnim produktima su kritični elementi sanitacije okoliša. Efikasna sanitacija ili čistoća, zajedno sa sanitarnim postupanjem s uređajima i opremom, dobra osobna higijena i pravilno postupanje s hranom značajno reduciraju rizik direktne kontaminacije i kvarenja proizvoda i esencijalni su u implementaciji sustava analize rizika i kritičnih kontrolnih točaka.

higijena; sanitacija; preduvjetni program; HACCP

nije evidentirano

engleski

Sanitation as precondition program

nije evidentirano

sanitation; hygiene; precondition program; HACCP

nije evidentirano

Podaci o prilogu

13-18.

2005.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Korunić, Zlatko

Rovinj: Korunić

Podaci o skupu

Novine u djelatnosti dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije i uskladištenih poljoprivrednih proizvoda. Sigurna uporaba pesticida

predavanje

13.03.2005-15.03.2005

Rovinj, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija