Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Aroma probiotičkih jogurta (CROSBI ID 333783)

Ocjenski rad | diplomski rad

Štrkalj, Anita Aroma probiotičkih jogurta / Vahčić, Nada (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2000

Podaci o odgovornosti

Štrkalj, Anita

Vahčić, Nada

hrvatski

Aroma probiotičkih jogurta

U ovom radu praćene su promjene komponenata arome tijekom skladištenja uzoraka probiotičkih jogurta dva različita proizvođača. Uzorci su čuvani pri temperaturama od +4°C i +20°C. Periodički su uzimani uzorci za određivanje komponenata arome: acetaldehid, etanol, limunska, mliječna i octena kiselina te diacetil. Diacetil je određivan kolorimetrijskom metodom, a ostale komponente enzimnom metodom. Rezultati pokazuju da su promjene izraženije pri višoj temperaturi skladištanja. Tijekom skladištenja udjel acetaldehida pada u oba probiotička jogurta. Udjel etanola raste s porastom temperature. Kod uzoraka probiotičkog jogurta jednog proizvođača nakon 12 dana uočeno je naglo smanjivanje udjela etanola. U istim uzorcima jogurta udjel limunske kiseline ima tendenciju laganog rasta pri obje temperature skladištenja dok u uzorcima drugog proizvođača porast limunske kiseline nastupa ranije pri +4°C. Udjel mliječne kiseline lagano raste nakon 9. odnosno 10. dana. Udjel diacetila i octene kiseline raste i izraženiji porast je zadnjih dana skladištenja.

komponente arome; probiotički jogurt; skladištenje

nije evidentirano

engleski

Aroma of probiotic yogurts

nije evidentirano

aroma compounds; probiotic yogurt; storage

nije evidentirano

Podaci o izdanju

54

30.06.2000.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano