HACCP sustav u mesnoj industriji (CROSBI ID 603263)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Uršulin-Trstenjak, Natalija ; Vahčić, Nada ; Marinčić, Snježana
hrvatski
HACCP sustav u mesnoj industriji
Cilj mesne industrije je proizvodnja za zdravlje potrošača sigurnih i kvalitetnih proizvoda uz optimalno korištenje svojih sveukupnih resursa. Radi osiguranja sigurnosti proizvoda mesna industrija primjenjuje HACCP koncepciju, kojom se sustavno analiziraju sve faze proizvodnog procesa i uvode prevencijske mjere u cilju kontrole cjelokupnog proizvodnog procesa. HACCP se primjenjuje kako bi se osigurala proizvodnja sigurne hrane temeljem otkrivanja specifičnih opasnosti-rizika i primjena mjera za njihovu prevenciju i kontrolu bolje nego što je to slučaj s testiranjem gotovog proizvoda i tradicionalnim metodama kontrole. U izradi HACCP-planova upotrijebljeno je sedam temeljnih načela. Osnovna načela uključuju određivanje opasnosti, identifikaciju kritičnih granica i postupka praćenja tj. monitoringa, određivanje korekcijskih akcij, te verifikacija i vođenje dokumentacije. U slučaju pojave odstupanja od kritičnih točaka, ono se na vrijeme može uočiti i uz poduzimanje odgovarajućih koraka za ponovnu uspostavu kontrole, prije nego potencijalno opasan proizvod dospije do potrošača.
HACCP; mesna industrija; kritična kontrolna točka
nije evidentirano
engleski
HACCP system in meat industry
nije evidentirano
HACCP; meat industry; critical; control point
nije evidentirano
Podaci o prilogu
61-61.
2005.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zagreb: Hrvatsko društvo za kvalitetu (HDK)
Podaci o skupu
6.hrvatska konferencija o kvaliteti
poster
18.05.2005-20.05.2005
Opatija, Hrvatska