NUTRITIVE VALUE OF TROUT (ONCORHYNCHUS MYKISS) FARMED IN ADRIATIC SEA (CROSBI ID 198334)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Janči, Tibor ; Kanski, Danijel ; Dulić, Marina ; Marušić, Nives ; Medić, Helga ; Petrak, Tomislav ; Vidaček, Sanja
engleski
NUTRITIVE VALUE OF TROUT (ONCORHYNCHUS MYKISS) FARMED IN ADRIATIC SEA
Cilj ovog rada bio je određivanje kemijskog sastava fileta svježe i hladno dimljene kalifornijske pastrve (Oncorhynchus mykiss) uzgojene u Jadranskom moru mjerenjem udjela vode, masti, proteina, soli, pepela, sastava masnih kiselina s naglaskom na eikozapentaensku (EPA) i dokozaheksaensku (DHA) masnu kiselinu te fizikalnih karakteristika mjerenjem pH i određivanjem boje. Analize su izvršene na homogeniziranom mišićju nakon odvajanja kože i kostiju. Određivanje udjela vode, pepela, ukupne količine masti i proteina izvršeno je prema referentnim metodama AOAC (1995). Za određivanje sastava masnih kiselina pripremljeni su metilni esteri prema metodi HRN EN ISO 5509 (2004) te su analizirani plinskom kromatografijom prema metodi HRN EN ISO 5508 (1999). Rezultati su pokazali da je istražena svježa pastrva uzgojena u moru odličan izvor proteina (21, 21%) te da ima nešto niže vrijednosti udjela masti (5, 21%) i omega-3 masnih kiselina (12, 52 %) od rezultata drugih istraživanja. Proces hladnog dimljenja ne uzrokuje gubitke na udjelu masti i omega-3 masnih kiselina. Fileti svježe i dimljene kalifornijske pastrve uzgojene u Jadranskom moru mogu se smatrati namirnicama visoke prehrambene vrijednosti.
nutritional value; omega-3; sea farmed trout; cold smoked fish
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano