Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

NUTRITIVE VALUE OF TROUT (ONCORHYNCHUS MYKISS) FARMED IN ADRIATIC SEA (CROSBI ID 198334)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija

Janči, Tibor ; Kanski, Danijel ; Dulić, Marina ; Marušić, Nives ; Medić, Helga ; Petrak, Tomislav ; Vidaček, Sanja NUTRITIVE VALUE OF TROUT (ONCORHYNCHUS MYKISS) FARMED IN ADRIATIC SEA // Ribarstvo = Croatian journal of fisheries, 70 (2013), 20-30

Podaci o odgovornosti

Janči, Tibor ; Kanski, Danijel ; Dulić, Marina ; Marušić, Nives ; Medić, Helga ; Petrak, Tomislav ; Vidaček, Sanja

engleski

NUTRITIVE VALUE OF TROUT (ONCORHYNCHUS MYKISS) FARMED IN ADRIATIC SEA

Cilj ovog rada bio je određivanje kemijskog sastava fileta svježe i hladno dimljene kalifornijske pastrve (Oncorhynchus mykiss) uzgojene u Jadranskom moru mjerenjem udjela vode, masti, proteina, soli, pepela, sastava masnih kiselina s naglaskom na eikozapentaensku (EPA) i dokozaheksaensku (DHA) masnu kiselinu te fizikalnih karakteristika mjerenjem pH i određivanjem boje. Analize su izvršene na homogeniziranom mišićju nakon odvajanja kože i kostiju. Određivanje udjela vode, pepela, ukupne količine masti i proteina izvršeno je prema referentnim metodama AOAC (1995). Za određivanje sastava masnih kiselina pripremljeni su metilni esteri prema metodi HRN EN ISO 5509 (2004) te su analizirani plinskom kromatografijom prema metodi HRN EN ISO 5508 (1999). Rezultati su pokazali da je istražena svježa pastrva uzgojena u moru odličan izvor proteina (21, 21%) te da ima nešto niže vrijednosti udjela masti (5, 21%) i omega-3 masnih kiselina (12, 52 %) od rezultata drugih istraživanja. Proces hladnog dimljenja ne uzrokuje gubitke na udjelu masti i omega-3 masnih kiselina. Fileti svježe i dimljene kalifornijske pastrve uzgojene u Jadranskom moru mogu se smatrati namirnicama visoke prehrambene vrijednosti.

nutritional value; omega-3; sea farmed trout; cold smoked fish

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

70

2013.

20-30

objavljeno

1330-061X

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija

Indeksiranost