Metoda kvantitativne deskriptivne analize u senzorskoj procjeni jogurta (CROSBI ID 333845)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Štefoković, Ivica
Vahčić, Nada
--
hrvatski
Metoda kvantitativne deskriptivne analize u senzorskoj procjeni jogurta
Deskriptivna analiza je postupak opisivanja svojstava proizvoda koja pri ocjenjivanju proizvoda u potpunosti uzima u obzir svaki percipirani osjet: vizualni, slušni, olfaktorni, kinestetički. Iako je ova metoda deskriptivne analize na području SAD u primjeni već 30-tak godina, naročito u industriji piva gdje je i razvijena, svoju primjenu tek je u novije vrijeme našla i na našima prostorima. Od svih postojećih metoda u kvantitativnoj deskriptivnoj analizi uklonjene su mane svih prethodnih, a posebna prednost te metode je mogućnost grafičkog prikaza dobivenih rezultata pomoću tzv. paukove mreže koja nanesena na prozirnu foliju može biti korištena kao standard s kojom će se uspoređivati rezultati dnevne proizvodnje.
deskriptivna senzorska analiza; Q.D.A.-metoda
nije evidentirano
engleski
Quantitative descriptive analysis method in sensory evaluation of yoghurt
nije evidentirano
descriptive sensory analysis; Q.D.A.-method
nije evidentirano
Podaci o izdanju
59
22.09.2000.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb