Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka i ultrazvuka visokog intenziteta na svojstva škrobova (CROSBI ID 382595)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Marić, Ivan
Ćurić, Duška
hrvatski
Utjecaj visokog hidrostatskog tlaka i ultrazvuka visokog intenziteta na svojstva škrobova
Škrob je najzastupljeniji ugljikohidrat u žitaricama i jedan je od najraširenijih polimera u prirodi. Nalazi se u velikom broju namirnica koje se svakodnevno konzumiraju. U prehrambenoj industriji škrob se koristi, prvenstveno zbog svoje sposobnosti zgušnjavanja ili vezivanja. Obradom hrane netoplinskim tehnologijama kao što su visoki hidrostatski tlak i ultrazvuk visokog intenziteta, mogu se dobiti poželjna svojstva škrobova ili namirnica koje sadrže škrobove uz smanjenu potrošnju energije i u kraćem vremenu. U ovom radu su prikazani utjecaji visokog hidrostatskog tlaka i ultrazvuka visokog intenziteta na svojstva škrobova.
visoki hidrostatski tlak; ultrazvuk visokog intenziteta; škrob
nije evidentirano
engleski
The effect of high hydrostatic pressure and high intensity ultrasound on the properties of starches
nije evidentirano
high hydrostatic pressure; high intensity ultrasound; starch
nije evidentirano
Podaci o izdanju
30
27.02.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb