Istraživanje utjecaja kontrolirane fermentacije na kvalitetu ekoloških kupinovih vina (CROSBI ID 604983)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Velić, Darko ; Amidžić Klarić, Daniela ; Petravić Tominac, Vlatka ; Velić, Natalija ; Bilić, Mate ; Jokić, Stela ; Bošnjaković, Matej
hrvatski
Istraživanje utjecaja kontrolirane fermentacije na kvalitetu ekoloških kupinovih vina
U radu je provedeno istraživanje utjecaja kontrolirane i spontane fermentacije na udio biološki aktivnih sastavnica ekološkog kupinovog vina. Analizirani uzorci su, prema primijenjenoj tehnologiji proizvodnje, podijeljeni u dvije skupine: uzorci proizvedeni postupkom kontrolirane fermentacije (kontrolirano hlađenje spremnika, dodavanje selekcioniranih kvasaca te kontrolirana upotreba dozvoljenih enoloških preparata s obzirom na Pravilnik o preradi ekoloških proizvoda) te uzorci koji su proizvedeni bez kontrolirane fermentacije (spontana fermentacija bez hlađenja spremnika). U ispitivanim uzorcima ekoloških kupinovih vina određivane su koncentracije ukupnih polifenola i ukupnih antocijanina. Kontroliranim postupkom fermentacije proizvedena su kupinova vina bolje kvalitete u pogledu koncentracije biološki aktivnih sastavnica te ostalih relevantnih fizikalno-kemijskih svojstava koja definiraju kvalitetu ovih vina. Iz proračuna rashladnog sustava, konstruiranog u obliku simulacije procesa pomoću programa Microsoft Excel®, dobiven je pregled relevantnih procesnih parametara tijekom kontrolirane fermentacije ekoloških kupinovih vina, kao i parametra važnih za projektiranje spremnika različitih radnih volumena.
kupinovo vino; kontrolirana fermentacija; optimiranje procesa; proračun rashladnog sustava
nije evidentirano
engleski
Impact of the controlled fermentation on quality of organic blackberry wine
nije evidentirano
blackberry wine; controlled fermentation; process optimization; cooling system design
nije evidentirano
Podaci o prilogu
41-42.
2013.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
3. Zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
Kralik, Gordana
Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku: Grafika Osijek
978-953-7871-18-5
Podaci o skupu
Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane
predavanje
13.12.2013-13.12.2013
Osijek, Hrvatska