Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Istraživanje utjecaja kontrolirane fermentacije na kvalitetu ekoloških kupinovih vina (CROSBI ID 604983)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Velić, Darko ; Amidžić Klarić, Daniela ; Petravić Tominac, Vlatka ; Velić, Natalija ; Bilić, Mate ; Jokić, Stela ; Bošnjaković, Matej Istraživanje utjecaja kontrolirane fermentacije na kvalitetu ekoloških kupinovih vina // 3. Zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane / Kralik, Gordana (ur.). Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku: Grafika Osijek, 2013. str. 41-42

Podaci o odgovornosti

Velić, Darko ; Amidžić Klarić, Daniela ; Petravić Tominac, Vlatka ; Velić, Natalija ; Bilić, Mate ; Jokić, Stela ; Bošnjaković, Matej

hrvatski

Istraživanje utjecaja kontrolirane fermentacije na kvalitetu ekoloških kupinovih vina

U radu je provedeno istraživanje utjecaja kontrolirane i spontane fermentacije na udio biološki aktivnih sastavnica ekološkog kupinovog vina. Analizirani uzorci su, prema primijenjenoj tehnologiji proizvodnje, podijeljeni u dvije skupine: uzorci proizvedeni postupkom kontrolirane fermentacije (kontrolirano hlađenje spremnika, dodavanje selekcioniranih kvasaca te kontrolirana upotreba dozvoljenih enoloških preparata s obzirom na Pravilnik o preradi ekoloških proizvoda) te uzorci koji su proizvedeni bez kontrolirane fermentacije (spontana fermentacija bez hlađenja spremnika). U ispitivanim uzorcima ekoloških kupinovih vina određivane su koncentracije ukupnih polifenola i ukupnih antocijanina. Kontroliranim postupkom fermentacije proizvedena su kupinova vina bolje kvalitete u pogledu koncentracije biološki aktivnih sastavnica te ostalih relevantnih fizikalno-kemijskih svojstava koja definiraju kvalitetu ovih vina. Iz proračuna rashladnog sustava, konstruiranog u obliku simulacije procesa pomoću programa Microsoft Excel®, dobiven je pregled relevantnih procesnih parametara tijekom kontrolirane fermentacije ekoloških kupinovih vina, kao i parametra važnih za projektiranje spremnika različitih radnih volumena.

kupinovo vino; kontrolirana fermentacija; optimiranje procesa; proračun rashladnog sustava

nije evidentirano

engleski

Impact of the controlled fermentation on quality of organic blackberry wine

nije evidentirano

blackberry wine; controlled fermentation; process optimization; cooling system design

nije evidentirano

Podaci o prilogu

41-42.

2013.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

3. Zbornik sažetaka Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane

Kralik, Gordana

Osijek: Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku: Grafika Osijek

978-953-7871-18-5

Podaci o skupu

Okolišno prihvatljiva proizvodnja kvalitetne i sigurne hrane

predavanje

13.12.2013-13.12.2013

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija