Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje suhe tvari jogurta primjenom mikrovalova (CROSBI ID 333912)

Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)

Uršulin-Trstenjak, Natalija Određivanje suhe tvari jogurta primjenom mikrovalova / Vahčić, Nada (mentor); -- (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 1998

Podaci o odgovornosti

Uršulin-Trstenjak, Natalija

Vahčić, Nada

--

hrvatski

Određivanje suhe tvari jogurta primjenom mikrovalova

S obzirom da je udio vlage (suhe tvari) jedan od važnih čimbenika koji određuje kakvoću bilo kojeg prehrambenog proizvoda tijekom berbe, skladištenja, prerade i distribucije, kao i kontrole gotovih proizvoda njeno određivanje mora biti brzo i precizno. Standardne laboratorijske metode određivanja vode (suhe tvari) sušenjem do konstantne mase baziraju se na uklanjanju vode iz malih količina vlažnog uzorka evaporacijom, a vaganjem uzorka prije i nakon sušenja dobiva se željena informacija, što relativno dugo traje. Za što brže određivanje vlažnosti mnogih prehrambenih proizvoda (namirnica) razvijene su brojne druge metode od kojih je jedna i sušenje mikrovalovima u različitim modelima sušnica. Jedna od sušnica je i "Milestone MLS-1200 Mega System". Kako proizvođač nije definirao radne uvjete za svaku pojedinu namirnicu već samo za širu skupinu namirnica (npr. keksi, mlijeko, vino) cilj ovoga istraživanja je pronalaženje uvjeta (dva vremenska intervala i dvije snage zračenja mikrovalovima) kod kojih bi se određivala suha tvar pojedinih fermentiranih mliječnih proizvoda, a da dobiveni rezultati budu isti onima dobivenim standardnom metodom određivanja suhe tvari za dotični proizvod. Prilikom ispitivanja koristila se simpleks metoda s četiri faktora (varijable) kao jedna od metoda optimizacije, a dobiveni optimalni uvjeti pod kojima su vršena sva daljnja istraživanja bili su 7 min. i 20 sec. pri 580 W te 5 min. i 20 sec. pri 420 W. Također su prikazani i rezultati određivanja suhe tvari u istim mliječnim proizvodima dobiveni mikrovalnom sušnicom, infra-crvenom sušnicom i halogenom sušnicom kakve se koriste u mljekarskoj industriji.

fermentirani mliječni proizvodi; vlaga/suha tvar; mikrovalna sušnica

nije evidentirano

engleski

Determination of total solid in yogurt by using microwaves

nije evidentirano

fermented milk products; moisture/total solid; microwave drying

nije evidentirano

Podaci o izdanju

98

13.02.1998.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

nije evidentirano