Utjecaj procesa rafinacije na sastav polifenolnih spojeva ulja uljane repice (CROSBI ID 383405)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Jurčević, Ivana
Škevin, Dubravka
hrvatski
Utjecaj procesa rafinacije na sastav polifenolnih spojeva ulja uljane repice
Rafinaciju je potrebno provesti kako bi se uklonili sastojci koji umanjuju senzorska svojstva i održivost ulja. No rafinacijom se uklanjaju i neki vrijedni sastojci iz ulja, među kojima su i polifenoli. Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj procesa rafinacije na polifenolni sastav ulja uljane repice. U uzorcima ulja izuzetim iz svake od faza rafinacije određivan je sastav i udjel polifenolnih spojeva pomoću tekućinske kromatografije uz različite metode detekcije. Rezultati su pokazali da je najzastupljeniji polifenolni spoj sirovog ulja uljane repice kanolol, derivat sinapinske kiseline, dok je fenilindan, spoj koji nastaje dimerizacijom kanolola, najzastupljeniji polifenolni spoj jestivog ulja uljane repice. Sirovo ulje uljane repice sadrži značajno više ukupnih polifenola od ostalih analiziranih ulja, čak 10 puta više od jestivog ulja. Do najvećeg gubitka polifenolnih spojeva došlo je u procesima neutralizacije i deodorizacije. U procesu neutralizacije udjel kanolola smanjio se za čak 80%, a dolazi do formiranja fenilindana čime se može djelomično objasniti tako veliki gubitak kanolola. U daljnjim procesima rafinacije uočen je dodatni gubitak polifenola, i to prvenstveno kanolola čiji je udjel u jestivom ulju zanemarivo nizak. Može se zaključiti da je fenilindan, zbog puno manjeg gubitka, stabilniji spoj.
ulje uljane repice; rafinacija; polifenolni spojevi; kanalol; fenilindan
nije evidentirano
engleski
The influence of refining process on the polyphenolic compounds of rapeseed oil
nije evidentirano
rapeseed oli; refining; polyphenolic compounds; canolol; phenylindane
nije evidentirano
Podaci o izdanju
46
29.02.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb