Biološki aktivni sastojci u višnji Maraski tijekom pripreme sirupa (CROSBI ID 383692)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Majstorović, Marija
Levaj, Branka
hrvatski
Biološki aktivni sastojci u višnji Maraski tijekom pripreme sirupa
Zadatak rada je bio odrediti fizikalno-kemijske parametre (suha tvar, pH vrijednost, ukupna kiselost i boja) i biološki aktivne spojeve(ukupne fenole, flavonoide, neflavonoide, antocijane i antioksidacijski kapacitet) u višnji maraski (Prunus cerasus var. marasca)tijekom pripreme sirupa. Sirup je pripremljen na tradicionalan način koji se primjenjuje u kućanstvima stajanjem višnje maraske tijekom jednog mjeseca na suncu u zatvorenoj posudi uz dodatak konzumnog šećera. Uslijed otapanja šećera i izlaženja soka iz stanica ploda, dobije se sirup i djelomično dehidratirani plod višnje. Analizirano je pet uzoraka: svježa višnja kao početna sirovina, plod višnje i sirup nakon dva tjedna, te plod višnje i sirup nakon četiri tjedna. Ukupna suha tvar je izmjerena digitalnim refraktometrom, pH vrijednost pH-metrom, a ukupna kiselost titracijom s otopinom NaOH. Ukupni fenoli i flavonoidi su određeni spektrofotometrijski, antocijani pH diferencijalnom metodom, a antioksidacijski kapacitet DPPH metodom. Prema dobivenim rezultatima, stajanjem na suncu uz dodatak šećera, povećava se udio biološki aktivnih sastojaka u plodu i sirupu višnje, iako je njihova najveća vrijednost zabilježena u kontrolnom uzorku svježe višnje. Najveći udio suhe tvari ima višnja i sirup nakon dva tjedna.
višnja maraska; biološki aktivni sastojci; antocijani; ukupna boja; stajanje na suncu; dodatak šećera
nije evidentirano
engleski
Biological active compounds of sour cherry Maraska during syrup preparation
nije evidentirano
sour cherry marasca; biologically active compounds; anthocyanins; keeping on the sun; adding sugar
nije evidentirano
Podaci o izdanju
38
10.07.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb