Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Fizikalno-kemijska i senzorska svojstva jogurta s kandiranom korom mandarine (CROSBI ID 383700)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Peričić, Nena Fizikalno-kemijska i senzorska svojstva jogurta s kandiranom korom mandarine / Levaj, Branka (mentor); Repajić, Maja (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Peričić, Nena

Levaj, Branka

Repajić, Maja

hrvatski

Fizikalno-kemijska i senzorska svojstva jogurta s kandiranom korom mandarine

Kora mandarine nutritivno je bogat dio ploda. U prehrambenoj industriji se malo iskorištava kao prehrambeni proizvod. Bogata je fenolima, karotenoidima, vitaminima, mineralnim tvarima i ostalim sastojcima važnim za ljudski organizam. Cilj istraživanja je bio jogurt obogatiti kandiranom korom mandarine kako bi dobili nutritivno bogatiji proizvod od početnog. U jogurte različitog postotka mliječne masti (3, 2%, 1, 65%, 0, 1%) dodana je određena odvaga kandirane kore (15g, 20g, 25g) i šećera (0g, 2g, 4g). Prema prethodno napravljenom dizajnu eksperimenta pripremljeno je dvadeset uzoraka te je na uzorcima provedena fizikalno-kemijska i senzorska analiza. Cilj senzorske analize je bio ispitati koja receptura daje senzorski najprihvatljiviji proizvod. Rezultati senzorske analize pokazali su da je uzorak jogurta s najmanjim postotkom mliječne masti, bez dodatka šećera i s 20g kandirane kore najprihvatljiviji proizvod.

mandarina ; kandirana kora ; jogurt ; senzorska analiza

nije evidentirano

engleski

Physico-chemical properties and sensory atributes of yogurt with candied tangerine peels

nije evidentirano

tangerine ; candied peel ; yogurt ; sensory analysis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

33

27.02.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija