Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Molekularna diferencijacija sojeva Lactobacillus plantarum iz hrvatskih autohtonih fermentiranih proizvoda temeljena na numeričkoj analizi makrorestrikcijskih i proteinskih profila (CROSBI ID 383880)

Ocjenski rad | diplomski rad

Varžić, Ivan Molekularna diferencijacija sojeva Lactobacillus plantarum iz hrvatskih autohtonih fermentiranih proizvoda temeljena na numeričkoj analizi makrorestrikcijskih i proteinskih profila / Bačun-Družina, Višnja (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2012

Podaci o odgovornosti

Varžić, Ivan

Bačun-Družina, Višnja

hrvatski

Molekularna diferencijacija sojeva Lactobacillus plantarum iz hrvatskih autohtonih fermentiranih proizvoda temeljena na numeričkoj analizi makrorestrikcijskih i proteinskih profila

Proučavanje bioraznolikosti kao i diferencijacija na razini soja su važne za razumijevanje molekularne evolucije kao i za selekciju sojeva s industrijski značajnim svojstvima te općenito predstavljaju priliku za napredak u biotehnologiji. Cilj ovoga rada bila je diferencijacija osam autohtonih sojeva Lactobacillus plantarum pomoću dvije različite molekularne metode kako bi utvrdili u kojoj se mjeri razlikuju sojevi iste vrste koji potječu iz različitih okolišnih niša. Denaturirajuća poliakrilamidna gel elektroforeza ukupnih staničnih proteina (WCP/SDS-PAGE) i analiza restrikcijskih fragmenata DNA elektroforezom u pulsirajućem polju (PFGE) su korištene za diferencijaciju sojeva i procjenu fenotipske i genotipske raznolikosti i varijabilnosti. Proteinski i makrorestrikcijski profili dobiveni svakom od navedenih metoda prevedeni su u dvodimenzionalnu binarnu matricu te su nakon numeričke analize podataka primjenom računalnog programa Phoretix 1D dobiveni dendrogrami koji pokazuju filogenetski odnos i relativnu sličnost između ispitivanih sojeva. Također je ispitana osjetljivost ovih sojeva na različite antibiotike. Svi sojevi su rezistentni na nalidiksinsku kiselinu, te u većoj ili manjoj mjeri osjetljivi na tetraciklin, ampicilin, streptomicin i kloramfenikol. Rezultati su jasno ukazali na postojanje značajne raznolikosti autohtonih sojeva L. plantarum koja je vidljiva kroz njihove molekularne karakteristike kao genomski i proteinski polimorfizam.

Lactobacillus plantarum; molekularna diferencijacija; WCP/SDS-PAGE; PFGE; klasterska analiza

nije evidentirano

engleski

Molecular differentiation of Lactobacillus plantarum strains from Croatian autochthonous fermented products based on numerical analysis of macrorestriction and whole cell protein patterns

nije evidentirano

Lactobacillus plantarum; molecular differentiation; WCP/SDS-PAGE; PFGE; cluster analysis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

64

13.09.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija