Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje vitamina C u soku od naranče (CROSBI ID 383952)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Krištić, Tina Određivanje vitamina C u soku od naranče / Levaj, Branka (mentor); Repajić, Maja (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Krištić, Tina

Levaj, Branka

Repajić, Maja

hrvatski

Određivanje vitamina C u soku od naranče

Cilj istraživanja bio je odrediti i usporediti udjel vitamina C u pet industrijski proizvedenih sokova naranče i tri soka priređena u laboratoriju te u jestivom dijelu ploda od naranče. Vitamin C određen je tekućinskom kromatografijom. Također je provedena senzorska analiza uzoraka hedonističkom skalom. Industrijski sokovi nabavljeni su iz trgovačke mreže, a laboratorijski pripremljen na sokovniku te pasteriziran 5 i 10 minuta u vodenoj kupelji pri 85oC. Rezultati analize pokazali su da je udio vitamina C u industrijskim sokovima bio od 0, 1607 mg/g soka (Cappy premium – 100% naranča sa komadićima naranče) do 0, 3238 mg/g soka (Juicy – 100% naranča sok). Udio vitamina C u plodu naranče iznosi 0, 2578 mg/g soka a u svježem soku 0, 3188 mg/g soka. Pasterizacijom 10 minuta došlo je do vrlo malog smanjena udjela vitamina C (0, 2959 mg/g soka). Pasterizirani sokovi senzorski nisu dobro ocjenjeni zbog pojave gorčine, a svježi sok i industrijski sokovi bili su dosta dobro ocjenjeni s tim da je najbolje ocijenjen Juicy – 100 % naranča sok.

naranča ; voćni sok ; vitamin C ; HPLC

nije evidentirano

engleski

Determination of vitamin C in orange juice

nije evidentirano

orange ; fruit juice ; vitamin C ; HPLC

nije evidentirano

Podaci o izdanju

24

10.07.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija