Procjena hranjive vrijednosti i glikemijskog indeksa zajutraka u mlađe odrasle ženske populacije (CROSBI ID 383954)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Fontana, Vedrana
Colić Barić, Irena
hrvatski
Procjena hranjive vrijednosti i glikemijskog indeksa zajutraka u mlađe odrasle ženske populacije
Redovito konzumiranje zajutarka adekvatne hranjive vrijednosti ima pozitivan utjecaj na učenje, raspoloženje, ponašanje, indeks tjelesne mase i doprinosi ukupnoj kvaliteti prehrane. Preskakanje zajutarka često je, osobito u mlađih odraslih žena stoga je cilj ovog istraživanja bio procijeniti hranjivu vrijednost zajutarka u studentica (n=84, dobi 18-24 godina) i utvrditi glikemijski indeks (GI) dva tradicionalna i dva netradicionalna zajutraka prema propisanom protokolu kod zdravih mlađih odraslih ispitanika (n=10, dobi 20-28 godina). Rezultati su pokazali kako zajutrak svakodnevno konzumira 54, 4 % studentica. Energetska vrijednost prosječnog zajutraka iznosila je 395 kcal, s energetskim udjelom bjelančevina 16, 7 %, ugljikohidrata 59, 4 % i masti 26, 1 %. Opisani zajutarci su podjeljeni u pet kategorija ovisno o odabiru hrane. Studentice najčešće konzumiraju različite vrste žitarica za zajutrak (56, 4 %). Utvrđeno je kako studentice koje konzumiraju za zajutrak hranu životinjskog podrijetla imaju najvišu vrijednost indeksa tjelesne mase (p = 0, 017). Vrijednosti GI tradicionalnih (69 % i 83 %) i netradicionalnih zajutaraka (67 % i 72 %) relativno su visoke. Niže vrijednosti glikemijskog indeksa utvrđene su u zajutarcima koji su sadržavali veći energetski udio masti, stoga procjena kakvoće zajutarka mora se zasnivati na procjeni cjelokupnog nutritivnog profila obroka, a ne samo na jednom od parametara, u ovom slučaju glikemijskog indeksa.
prehrambene navike; studentice; zajutrak; glikemijski indeks; mješani obrok
nije evidentirano
engleski
Evaluation of nutritional value and glycaemic index of breakfast in younger adult female population
nije evidentirano
food behavior; female students; breakfast; glycaemic index; mixed meal
nije evidentirano
Podaci o izdanju
67
30.09.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb