Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Procjena hranjive vrijednosti i glikemijskog indeksa zajutraka u mlađe odrasle ženske populacije (CROSBI ID 383954)

Ocjenski rad | diplomski rad

Fontana, Vedrana Procjena hranjive vrijednosti i glikemijskog indeksa zajutraka u mlađe odrasle ženske populacije / Colić Barić, Irena (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Fontana, Vedrana

Colić Barić, Irena

hrvatski

Procjena hranjive vrijednosti i glikemijskog indeksa zajutraka u mlađe odrasle ženske populacije

Redovito konzumiranje zajutarka adekvatne hranjive vrijednosti ima pozitivan utjecaj na učenje, raspoloženje, ponašanje, indeks tjelesne mase i doprinosi ukupnoj kvaliteti prehrane. Preskakanje zajutarka često je, osobito u mlađih odraslih žena stoga je cilj ovog istraživanja bio procijeniti hranjivu vrijednost zajutarka u studentica (n=84, dobi 18-24 godina) i utvrditi glikemijski indeks (GI) dva tradicionalna i dva netradicionalna zajutraka prema propisanom protokolu kod zdravih mlađih odraslih ispitanika (n=10, dobi 20-28 godina). Rezultati su pokazali kako zajutrak svakodnevno konzumira 54, 4 % studentica. Energetska vrijednost prosječnog zajutraka iznosila je 395 kcal, s energetskim udjelom bjelančevina 16, 7 %, ugljikohidrata 59, 4 % i masti 26, 1 %. Opisani zajutarci su podjeljeni u pet kategorija ovisno o odabiru hrane. Studentice najčešće konzumiraju različite vrste žitarica za zajutrak (56, 4 %). Utvrđeno je kako studentice koje konzumiraju za zajutrak hranu životinjskog podrijetla imaju najvišu vrijednost indeksa tjelesne mase (p = 0, 017). Vrijednosti GI tradicionalnih (69 % i 83 %) i netradicionalnih zajutaraka (67 % i 72 %) relativno su visoke. Niže vrijednosti glikemijskog indeksa utvrđene su u zajutarcima koji su sadržavali veći energetski udio masti, stoga procjena kakvoće zajutarka mora se zasnivati na procjeni cjelokupnog nutritivnog profila obroka, a ne samo na jednom od parametara, u ovom slučaju glikemijskog indeksa.

prehrambene navike; studentice; zajutrak; glikemijski indeks; mješani obrok

nije evidentirano

engleski

Evaluation of nutritional value and glycaemic index of breakfast in younger adult female population

nije evidentirano

food behavior; female students; breakfast; glycaemic index; mixed meal

nije evidentirano

Podaci o izdanju

67

30.09.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija