Određivanje fermentacijske arome u vinu Malvazija istarska (CROSBI ID 384082)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Primorac, Katarina
Kovačević Ganić, Karin
hrvatski
Određivanje fermentacijske arome u vinu Malvazija istarska
Aromu vina čini više stotina kemijskih spojeva. Najznačajniji spojevi arome se sintetiziraju za vrijeme alkoholne i jabučno-mliječne fermentacije metabolizmom kvasaca i bakterija. Ukupan udio spojeva arome iznosi od 0, 8 do 1, 2 g/L, a senzorski prag osjetljivosti se kreće u rasponu od 〖10〗^(-4) do〖 10〗^(-12) g/L. Najznačajniji spojevi su: viši alkoholi, esteri te monoterpenski alkoholi, koji su nositelji cvjetnih i voćnih aroma vina. U ovom radu analizirali smo njihovu prisutnost te koncentraciju u 10 uzoraka vina Mlavazija istarska koja spada u poluaromatične sorte. Korištena je analitička metoda plinske kromatografije s masenom spektrometrijom uz mikroekstrakciju na čvrstoj fazi (SPME-GC/MS). rezultati su pokazali da je udio aromatičnih spojeva zadovoljavajući s obzirom na korištene uzorke vina. Metoda rada se pokazala adekvatnom u identificiranju i kvantificiranju spojeva fermentacijske arome.
fermentacijska aroma; Malvazija istarska; plinska kromatografija
nije evidentirano
engleski
Determination of compounds responsible for fermentation aroma in wine Malvasia istriana
nije evidentirano
fermentation aroma; Malvasia istriana; gas chromatography
nije evidentirano
Podaci o izdanju
24
26.06.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb