Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje fermentacijske arome u vinu Malvazija istarska (CROSBI ID 384082)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Primorac, Katarina Određivanje fermentacijske arome u vinu Malvazija istarska / Kovačević Ganić, Karin (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Primorac, Katarina

Kovačević Ganić, Karin

hrvatski

Određivanje fermentacijske arome u vinu Malvazija istarska

Aromu vina čini više stotina kemijskih spojeva. Najznačajniji spojevi arome se sintetiziraju za vrijeme alkoholne i jabučno-mliječne fermentacije metabolizmom kvasaca i bakterija. Ukupan udio spojeva arome iznosi od 0, 8 do 1, 2 g/L, a senzorski prag osjetljivosti se kreće u rasponu od 〖10〗^(-4) do〖 10〗^(-12) g/L. Najznačajniji spojevi su: viši alkoholi, esteri te monoterpenski alkoholi, koji su nositelji cvjetnih i voćnih aroma vina. U ovom radu analizirali smo njihovu prisutnost te koncentraciju u 10 uzoraka vina Mlavazija istarska koja spada u poluaromatične sorte. Korištena je analitička metoda plinske kromatografije s masenom spektrometrijom uz mikroekstrakciju na čvrstoj fazi (SPME-GC/MS). rezultati su pokazali da je udio aromatičnih spojeva zadovoljavajući s obzirom na korištene uzorke vina. Metoda rada se pokazala adekvatnom u identificiranju i kvantificiranju spojeva fermentacijske arome.

fermentacijska aroma; Malvazija istarska; plinska kromatografija

nije evidentirano

engleski

Determination of compounds responsible for fermentation aroma in wine Malvasia istriana

nije evidentirano

fermentation aroma; Malvasia istriana; gas chromatography

nije evidentirano

Podaci o izdanju

24

26.06.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija