Bioelektrička svojstva odmrznutog brancina skladištenog na -18 ºc sa flukutacijom temperature (CROSBI ID 384143)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vidaković, Iva
Vidaček, Sanja
Janči, Tibor
hrvatski
Bioelektrička svojstva odmrznutog brancina skladištenog na -18 ºc sa flukutacijom temperature
Cilj ovog rada bio je ispitati bioelektričke parametre na odmrznutom brancinu skladištenom u smrznutom stanju 30 odnosno 90 dana na – 18 °C sa fluktuacijom i bez fluktuacije temperature. Fazni kut i impedancija mišićnog tkiva mjereni su na 35 uzoraka i to pri frekvencijama u rasponu od 100 Hz do 100 MHz. Visoke frekvencija mjerenja (iznad 1 MHz) korištene su kako bi se umanjio utjecaj anizotropije, inače izraženiji pri niskim frekvencijama. Rezultati su pokazali da se utjecaj anizotropije značajno smanjio povišenjem frekvencije kod mjerenja impedancije mišićnog tkiva, no ne i kod faznog kuta. Usporedbom sa fizikalno-kemijskim karakteristikama, skladištenje na – 18 ºC utječe na promjenu kvalitete brancina, pojedinih funkcionalnih (pH, sposobnosti vezanja vode, boja) i bioelektričkih parametara (impedancije i fazni kut), dok fluktuacija temperature ne utječe značajno na navedene karakteristike. Izmjeri električkih svojstava pri frekvencijama iznad 1 MHz nisu pouzdani pokazatelji razlika u kvaliteti smrznutih fileta kada uzorci ribe nisu smrznuti odmah nakon ulova.
brancin (Dicentrarchus labrax) ; smrzavanje ; anizotropija ; impedancija ; fazni kut
nije evidentirano
engleski
Bioelectrical properties of thawed sea bass stored at -18 ºC with fluctuations in temperature
nije evidentirano
sea bass (Dicentrarchus labrax) ; freezing ; anisotropy ; phase angle ; impedance
nije evidentirano
Podaci o izdanju
34
25.09.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb