Razine nitrita u fermentiranim i toplinski obrađenim kobasciama (CROSBI ID 384823)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Volarić, Matea
Vahčić, Nada
Pleadin, Jelka
hrvatski
Razine nitrita u fermentiranim i toplinski obrađenim kobasciama
Obzirom na utvrđenu toksičnost, uporaba nitrita kao aditiva je ograničena u svim proizvodima od mesa, pa tako i u kobasičarskim proizvodima. Upravo zbog toga, količine aditiva koje se rabe pri njihovoj proizvodnji trebaju udovoljavati zahtjevima Pravilnika o prehrambenim aditivima. Ovaj rad daje pregled rezultata ispitivanja udjela natrijevog nitrita u fermentiranim i toplinski obrađenim kobasicama. Udio natrijevog nitrita određen je spektrofotometrijskom metodom u Laboratoriju za analitičku kemiju Hrvatskog veterinarskog instituta. Usporedbom rezultata analize s minimalnim uvjetima koje za navedenu kategoriju proizvoda definira Pravilnik utvrđeno je da sve fermentirane i toplinski obrađene kobasice ne prelaze dopuštene granice.
meso; fermentirane i toplinski obrađene kobasice; nitriti; spektrofotometrijska metoda
nije evidentirano
engleski
The level of nitrites in fermented and heat-treated sausages
nije evidentirano
meat; fermented and heat-treated asusages; nitrite; spectrophotometric method
nije evidentirano
Podaci o izdanju
58
28.09.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb