Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Preliminarni rezultati kemijskih analiza nekih kultivara jagode (Fragaria x ananassa Duch.) (CROSBI ID 608276)

Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | domaća recenzija

Halapija, Dunja ; Biško, Ante ; Jelačić, Tvrtko ; Vujević, Predrag ; Pera, Srđan ; Savić, Zvonimir ; Paleka, Nikolina ; Levaj, Branka ; Dragović Uzelac, Verica Preliminarni rezultati kemijskih analiza nekih kultivara jagode (Fragaria x ananassa Duch.) // Zbornik radova XL znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem / Kovačević, Vlado ; Jovanovac, Sonja (ur.). Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2005. str. 711-712

Podaci o odgovornosti

Halapija, Dunja ; Biško, Ante ; Jelačić, Tvrtko ; Vujević, Predrag ; Pera, Srđan ; Savić, Zvonimir ; Paleka, Nikolina ; Levaj, Branka ; Dragović Uzelac, Verica

hrvatski

Preliminarni rezultati kemijskih analiza nekih kultivara jagode (Fragaria x ananassa Duch.)

Na sortnoj listi Republike Hrvatske postoji određen broj kultivara («Narodne novine», br., 45/00, 73/02) čije pomološke osobine nisu ispitane u našim ekološkim uvjetima tj. nisu prošle cjelokupan postupak zakonske procedure koja regulira područje priznavanja. Predmetna analiza i preliminarni rezultati pokazuju da je parametar ukupnih kiselina pokazao značajnu razliku i ujedno to je parametar koji je imao najveći raspon između najniže i najviše vrijednosti s jakim naglaskom sortne specifičnosti. Također, utvrđeno je da su dobivene vrijednosti, promatrane po kultivarima, bliže rezultatima talijanskih nego slovenskih istraživača. Rezultati analiza za kultivar Pegasus pokazali su da je riječ o najnižim vrijednostima suhe tvari (dobivene sušenjem ili refraktometrijskim putem), dok su ostali parametri u prosjeku vrijednosti ostalih kultivara. Ukoliko se istima pridoda relativno loša ocjena organoleptičkih svojstava može se zaključiti da je potreban poseban oprez prije masovnijeg uvođenja iste u proizvodnju. Kultivar Honeoye imao je najviši postotak suhe tvari, najvišu ukupnu kiselost, jako dobro je prihvaćena kod potrošača, te ozbiljno treba razmisliti o uključivanju iste na sortnu listu i uvođenju u masovniju proizvodnju. Imajući u vidu brzu promjenu sortimenta kod jagode, veliki interes za sadnju, visoka ulaganja po jedinici površine, posebnosti zahtjeva potrošača, troškova istraživanja (poljskih i analitičkih) neophodno je što ranije u poljske pokuse uključiti što više kultivara jagode kako bismo na vrijeme imali neophodne informacije za uključivanje istih na sortnu listu i uvođenje u masovnu proizvodnju.

jagoda; kultivar; kemijsko svojstvo; sortna lista

nije evidentirano

engleski

Preliminary results of chemiocal analysis of strawberry varieties (Fragaria x ananassa Duch.)

nije evidentirano

strawberry; variety; chemical characteristics; National Variety List

nije evidentirano

Podaci o prilogu

711-712.

2005.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik radova XL znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem

Kovačević, Vlado ; Jovanovac, Sonja

Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

953-6331-31-4

Podaci o skupu

XL znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem

predavanje

15.02.2005-18.02.2005

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)