Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje trajnosti tradicionalnog svježeg sira (CROSBI ID 203760)

Prilog u časopisu | stručni rad

Sabljak, Vanja ; Lisak Jakopović, Katarina ; Barukčić, Irena ; Pejaković, Anđelka ; Božanić, Rajka Određivanje trajnosti tradicionalnog svježeg sira // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 8 (2013), 3-4; 115-122

Podaci o odgovornosti

Sabljak, Vanja ; Lisak Jakopović, Katarina ; Barukčić, Irena ; Pejaković, Anđelka ; Božanić, Rajka

hrvatski

Određivanje trajnosti tradicionalnog svježeg sira

Tradicionalni svježi sir je proizvod dobiven grušanjem termički neobrađenog kravljeg mlijeka, koji se prodaje isključivo na tržnicama. Cilj ovog rada bio je odrediti mikrobiološku trajnost svježeg sira kako bi se ona mogla deklarirati na proizvodu. Analizirano je 12 uzoraka svježih sireva sa obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz okolice Zagreba. Mikrobiološka i senzorska analiza sira, te kiselost određivani su prvi, treći i šesti dan čuvanja. Iako je kiselost sireva, kao i senzorska ocjena, bila relativno dobra i stabilna tijekom cijelog perioda čuvanja, rezultati mikrobiološke analize ukazuju na nezadovoljavajuću mikrobiološku kvalitetu sira, te brzo kvarenje. Na temelju mikrobiološke analize može se zaključiti da je trajnost ovoga sira svega jedan dan.

svježi sir; mikrobiološka kvaliteta; trajnost; senzorska analiza

nije evidentirano

engleski

Determination of the shelf-life of traditional fresh cheese

nije evidentirano

fresh cheese; microbiological quality; durability; sensory analysis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

8 (3-4)

2013.

115-122

objavljeno

1847-3423

1847-7461

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija