Određivanje trajnosti tradicionalnog svježeg sira (CROSBI ID 203760)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Sabljak, Vanja ; Lisak Jakopović, Katarina ; Barukčić, Irena ; Pejaković, Anđelka ; Božanić, Rajka
hrvatski
Određivanje trajnosti tradicionalnog svježeg sira
Tradicionalni svježi sir je proizvod dobiven grušanjem termički neobrađenog kravljeg mlijeka, koji se prodaje isključivo na tržnicama. Cilj ovog rada bio je odrediti mikrobiološku trajnost svježeg sira kako bi se ona mogla deklarirati na proizvodu. Analizirano je 12 uzoraka svježih sireva sa obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava iz okolice Zagreba. Mikrobiološka i senzorska analiza sira, te kiselost određivani su prvi, treći i šesti dan čuvanja. Iako je kiselost sireva, kao i senzorska ocjena, bila relativno dobra i stabilna tijekom cijelog perioda čuvanja, rezultati mikrobiološke analize ukazuju na nezadovoljavajuću mikrobiološku kvalitetu sira, te brzo kvarenje. Na temelju mikrobiološke analize može se zaključiti da je trajnost ovoga sira svega jedan dan.
svježi sir; mikrobiološka kvaliteta; trajnost; senzorska analiza
nije evidentirano
engleski
Determination of the shelf-life of traditional fresh cheese
nije evidentirano
fresh cheese; microbiological quality; durability; sensory analysis
nije evidentirano
Podaci o izdanju
8 (3-4)
2013.
115-122
objavljeno
1847-3423
1847-7461