Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Karakteristike šparoge (Asparagus acutifolius L.), veprine (Ruscus aculeatus L.) i bljušta (Tamus communis L.) iz prirodne populacije Istre (CROSBI ID 385318)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Pavlovski, Stefan Karakteristike šparoge (Asparagus acutifolius L.), veprine (Ruscus aculeatus L.) i bljušta (Tamus communis L.) iz prirodne populacije Istre / Dudaš, Slavica (mentor); Poreč, Veleučilište u Rijeci, . 2012

Podaci o odgovornosti

Pavlovski, Stefan

Dudaš, Slavica

hrvatski

Karakteristike šparoge (Asparagus acutifolius L.), veprine (Ruscus aculeatus L.) i bljušta (Tamus communis L.) iz prirodne populacije Istre

Karakteristike šparoge, veprine i bljušta istraživane su u laboratoriju Veleučilišta u Rijeci na Poljoprivrednom odjelu Poreč, dok je sušenje uzoraka obavljeno u rasadniku Skink u Rovinju. Određivana je suha tvar u soku pomoću refraktometra, pH vrijednosti soka pH metrom te sadržaj vitamina C. Praćena je kinetika sušenja uzoraka na 50 C. Nakon konstantnog sušenja u trajanju od 6 sati od početne mase šparoga ostalo je 15, 27 %, veprine 14, 46 %, a bljušta 13, 33 %. Istraživanjem suhe tvari u soku utvrđen je najveći sadržaj suhe tvari u soku veprine sa 31, 08 %. Kod određivanja pH vrijednosti soka šparoge, veprine i bljušta rezultati pokazuju neutralno do blago kiselu reakciju, a vitamin C je najviše sadržan u soku šparoge s 0, 039 mg/ml, a najmanje u soku bljušta s 0, 022 mg/ml.

šparoga; veprina; bljušt; kinetika sušenja; pH soka; vit.C; suha tvar

nije evidentirano

engleski

Karakteristike šparoge (Asparagus acutifolius L.), veprine (Ruscus aculeatus L.) i bljušta (Tamus communis L.) iz prirodne populacije Istre

nije evidentirano

šparoga; veprina; bljušt; kinetika sušenja; pH soka; vit.C; suha tvar

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41

29.09.2012.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Veleučilište u Rijeci

Poreč

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)