Karakteristike šparoge (Asparagus acutifolius L.), veprine (Ruscus aculeatus L.) i bljušta (Tamus communis L.) iz prirodne populacije Istre (CROSBI ID 385318)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Pavlovski, Stefan
Dudaš, Slavica
hrvatski
Karakteristike šparoge (Asparagus acutifolius L.), veprine (Ruscus aculeatus L.) i bljušta (Tamus communis L.) iz prirodne populacije Istre
Karakteristike šparoge, veprine i bljušta istraživane su u laboratoriju Veleučilišta u Rijeci na Poljoprivrednom odjelu Poreč, dok je sušenje uzoraka obavljeno u rasadniku Skink u Rovinju. Određivana je suha tvar u soku pomoću refraktometra, pH vrijednosti soka pH metrom te sadržaj vitamina C. Praćena je kinetika sušenja uzoraka na 50 C. Nakon konstantnog sušenja u trajanju od 6 sati od početne mase šparoga ostalo je 15, 27 %, veprine 14, 46 %, a bljušta 13, 33 %. Istraživanjem suhe tvari u soku utvrđen je najveći sadržaj suhe tvari u soku veprine sa 31, 08 %. Kod određivanja pH vrijednosti soka šparoge, veprine i bljušta rezultati pokazuju neutralno do blago kiselu reakciju, a vitamin C je najviše sadržan u soku šparoge s 0, 039 mg/ml, a najmanje u soku bljušta s 0, 022 mg/ml.
šparoga; veprina; bljušt; kinetika sušenja; pH soka; vit.C; suha tvar
nije evidentirano
engleski
Karakteristike šparoge (Asparagus acutifolius L.), veprine (Ruscus aculeatus L.) i bljušta (Tamus communis L.) iz prirodne populacije Istre
nije evidentirano
šparoga; veprina; bljušt; kinetika sušenja; pH soka; vit.C; suha tvar
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
29.09.2012.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Veleučilište u Rijeci
Poreč