Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Ispitivanje utjecaja fenofaza razvoja i lokacije rasta na karakteristike samonikle koprive Urtica dioica L. u Istri (CROSBI ID 385322)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Pamić, Kristina Ispitivanje utjecaja fenofaza razvoja i lokacije rasta na karakteristike samonikle koprive Urtica dioica L. u Istri / Dudaš, Slavica (mentor); Poreč, Veleučilište u Rijeci, . 2013

Podaci o odgovornosti

Pamić, Kristina

Dudaš, Slavica

hrvatski

Ispitivanje utjecaja fenofaza razvoja i lokacije rasta na karakteristike samonikle koprive Urtica dioica L. u Istri

Kopriva (Urtica dioica L.) je vrsta samonikle jestive biljke iz roda Urtica, raste na zapuštenim mjestima kao korov. Biljna vrsta Urtica dioica L. pripada porodici Urticaceae koja ima više od 40 rodova i preko 500 biljnih vrsta rasprostranjenih po Sjevernoj i Južnoj Americi, Europi, Aziji, pa čak i Africi. Osim hranidbene, kopriva posjeduje mnogobrojne zdravstvene vrijednosti. Cilj istraživanja je bio pratiti kinetiku sušenja koprive na zraku i u sušari pri različitim temperaturama sušenja, odrediti % udio lista, kao i ispitati sadržaj vitamina C i pH svježeg soka koprive, odrediti sadržaj suhe tvari u soku koprive sa više lokacija i različitih fenofaza razvoja koprive. Uzorci su uzimani sa 3 lokacije u Istri u tri različita termina berbe. Za sušenje koprive na zraku potrebno je cca 15-tak dana. Nakon sušenja i odvajanja stabljika iz suhe herbe preostaje ca. 1/10 od ukupne početne mase nadzemnog dijela koprive. Kod sušenja u sušioniku na 35°C, 52°C, 63°C dolazi do velikih promjena u masi uzorka u početnim stadijima sušenja. Pri većim temperaturama sušenja, veći su i početni gubici mase uzorka. Na temperaturi 35°C početni gubici mase pri sušenju iznose 21 %, kod sušenja na temperaturama 52°C i na 63°C gubici mase koprive u prvih 15 minuta iznose 40 – 50 %. Prosječni sadržaj vitamina C koprive iznosi 0, 0235 mg/ml sa prosječnim sadržajem suhe tvari u soku od 39, 3 %. pH vrijednost svježeg soka koprive je iznosio prosječno 6, 43.

samonikla kopriva; Urtica dioica L.; fenofaze; lokacija; suha tvar; vitamin C

nije evidentirano

engleski

Ispitivanje utjecaja fenofaza razvoja i lokacije rasta na karakteristike samonikle koprive Urtica dioica L. u Istri

nije evidentirano

samonikla kopriva; Urtica dioica L.; fenofaze; lokacija; suha tvar; vitamin C

nije evidentirano

Podaci o izdanju

43

03.06.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Veleučilište u Rijeci

Poreč

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)