Procjena moguće izloženosti okratoksinu A putem konzumacije kontaminiranih mesnih proizvoda (CROSBI ID 205316)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Vulić, Ana ; Perši, Nina ; Vahčić, Nada ; Hengl, Brigita ; Gross-Bošković, Andrea ; Jurković, Martina ; Kovačević, Dragan ; Pleadin, Jelka
hrvatski
Procjena moguće izloženosti okratoksinu A putem konzumacije kontaminiranih mesnih proizvoda
Okratoksin A je sekundarni toksični metabolit kojeg proizvode plijesni rodova Aspergillus i Penicillium. Podaci ukazuju na učestalu kontaminaciju okratoksinom A žitarica i proizvoda od žita te posljedično moguću kontaminaciju mesa i mesnih proizvoda. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi moguću razinu izloženosti potrošača okratoksinu A konzumiranjem tradicionalnih mesnih proizvoda kontaminiranim ovih toksinom. Uzimajući u obzir prehrambene navike i koncentracije okratoksina A u različitim mesnim proizvodima dobivenim iz sirovina tretiranih životinja, procijenjena je moguća izloženost okratoksinu A. Dobiveni rezultati pokazali su da je vjerojatnost izlaganja okratoksinu A u dozi koja je iznad TWI (120 ng/kg TM tjedno) vrlo niska. Podaci su pokazali da bi samo konzumiranjem pancete 0, 8% populacije bilo izloženo okratoksina A u dozi koja je iznad TWI vrijednosti od 120 ng/g TM tjedno, a koja je definirana od strane EFSA. Podaci za kulen, slavonsku kobasicu, šunku i dimljena rebra ukazuju da je mala vjerojatnost da će stanovništvo (prosječne tjelesne mase 70 kg) biti izloženo okratoksinu A u dozama većim od TWI ako konzumira kontaminirane proizvode.
okratoksin A ; mesni proizvodi ; izloženost ; Tolerable Weekly Intake ; ELISA
Rad je napisan na hrvatskom jeziku, str. 138-144 i na engleskom jeziku, str. 169-175
engleski
Assessment of possible exposure to ochratoxin A through consumption of contaminated meat products
nije evidentirano
ochratoksin A ; meat products ; exsposure ; Tolerable Weekly Intake ; ELISA
nije evidentirano