Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

PARAMETRI KVALITETE MEDLJIKOVCA, CVJETNOG, LIVADNOG I ŠUMSKOG MEDA TE RAZLIČITIH VRSTA UNIFLORNOG MEDA (CROSBI ID 386092)

Ocjenski rad | diplomski rad

Čalopek, Bruno PARAMETRI KVALITETE MEDLJIKOVCA, CVJETNOG, LIVADNOG I ŠUMSKOG MEDA TE RAZLIČITIH VRSTA UNIFLORNOG MEDA / Marković, Ksenija (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Čalopek, Bruno

Marković, Ksenija

hrvatski

PARAMETRI KVALITETE MEDLJIKOVCA, CVJETNOG, LIVADNOG I ŠUMSKOG MEDA TE RAZLIČITIH VRSTA UNIFLORNOG MEDA

Kvaliteta meda znatno utječe na nutritivnu vrijednost meda u ljudskoj prehrani, a određuju je mnogi parametri koje se ispituju različitim fizikalno-kemijskim metodama u cilju zaštite potrošača. Cilj ovog rada bio je odrediti karakteristične parametre kvalitete meda kao što su maseni udjel vode, kiselost, električnavodljivost, maseni udjel reducirajućih šećera, maseni udjel saharoze i maseni udjel hidroksimetilfurfurala. Parametri su određeni u 133 uzorka različitih vrsta meda podrijetlom iz Republike Hrvatske iz sezone 2012, kao što su medljikovac, cvjetni med, livadni med, šumski med te med bagrema, lipe, kestena, kadulje, suncokreta i zlatošipke. Rezultati pokazuju da većina uzoraka meda udovoljava zahtjevima Pravilnika.

fizikalno-kemijski parametri; kvaliteta meda; med

nije evidentirano

engleski

QUALITY PARAMETERS OF HONEYDEW, FLORAL, MEADOW AND FOREST HONEY AS WELL AS VARIOUS SPECIES OF MONOFLORAL HONEY

nije evidentirano

physicochemical parameters; quality of honey; honey

nije evidentirano

Podaci o izdanju

58

25.09.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija