Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

PROCJENA UČINKOVITOSTI PANELA ZA SENZORSKU PROCJENU MEDA (CROSBI ID 386093)

Ocjenski rad | diplomski rad

Kolaček, Matea PROCJENA UČINKOVITOSTI PANELA ZA SENZORSKU PROCJENU MEDA / Marković, Ksenija (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2013

Podaci o odgovornosti

Kolaček, Matea

Marković, Ksenija

hrvatski

PROCJENA UČINKOVITOSTI PANELA ZA SENZORSKU PROCJENU MEDA

Senzorska procjena ima bitnu ulogu u procjeni kvalitete meda te ima vrijedan doprinos u određivanju vrste meda. Tijekom ovog istraživanja, statističkim metodama, procjenjena je učinkovitost panela od pet senzorskih analitičara koji su procijenili 131 uzorak meda (med kestena, livadni med, bagremov med, cvjetni med, medljikovac, med lipe, med kadulje), obzirom na senzorska svojstva izgleda (čistoća, boja, prozirnost), mirisa, okusa, arome (sortna karakteristika i postojanost arome) te pravilnost sorte. Primjenjene su univarijantne, multivarijantne statističke metode, dvosmjerna ANOVA te „Eggshell“ profiliranje. Dobiveni rezultati pokazuju da postoje statistički značajne razlike u procjeni pojedinih senzorskih svojstava između članova panela. Za procjenu određenih senzorskih svojstava pojedinačnih vrsta meda postoji potreba za dodatnom edukacijom članova panela senzorskih ocjenjivača.

med; senzorska procjena; statističke metode; panel

nije evidentirano

engleski

PERFORMANCE EVALUATION OF THE PANEL FOR THE HONEY SENSORY EVALUATION

nije evidentirano

honey; sensory evaluation; statistical methods; sensory panel

nije evidentirano

Podaci o izdanju

67

30.09.2013.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija