Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Analitičke metode u forenzici hrane (CROSBI ID 206412)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | međunarodna recenzija

Butorac, Ana ; M. Marić, Mirela ; Badanjak Sabolović, Marija ; Hruškar, Mirjana ; Rimac Brnčić, Suzana ; Bačun-Družina, Višnja Analitičke metode u forenzici hrane // Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 8 (2013), 3-4; 90-101

Podaci o odgovornosti

Butorac, Ana ; M. Marić, Mirela ; Badanjak Sabolović, Marija ; Hruškar, Mirjana ; Rimac Brnčić, Suzana ; Bačun-Družina, Višnja

hrvatski

Analitičke metode u forenzici hrane

U Europskoj uniji propisane kontrole za sigurnost hrane prema zakonskim aktima određuju provjeru hrane prije stavljanja na tržište. Tijekom proteklog desetljeća provjera kakvoće, autohtonosti i sljedivosti hrane poboljšana je ubrzanim razvojem osjetljivih, robusnih, učinkovitih i cjenovno prihvatljivih analitičkih metoda. Ovaj rad opisuje najučinkovitije analitičke metode za forenziku hrane i prikazuje njihovu primjenu u određivanju: (1) kvalitativnih i kvantitativnih sastojaka hrane, (2) sigurnosti hrane obzirom na patogene mikroorganizme, nutritivne alergene, ostatke pesticida i toksina, (3) sljedivosti sukladno zemljopisnom i botaničkom podrijetlu te utjecaju tehnološke obrade i skladištenja. Obzirom na način ispitivanja, opisane analitičke metode podijeljene su u četiri skupine: biokemijske, molekularno-genetske, spektroskopske, spektrometrijske i separacijske metode.

forenzika hrane; analitičke metode; autohtonost

nije evidentirano

engleski

Analytical methods in food forensics

nije evidentirano

food forensics; analytical methods; autochthonous; traceability

nije evidentirano

Podaci o izdanju

8 (3-4)

2013.

90-101

objavljeno

1847-3423

1847-7461

Povezanost rada

Biotehnologija