Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Antioksidacijski potencijal različito pripremljenih ekstrakata majčine dušice (CROSBI ID 386442)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Dević, Doroteja Antioksidacijski potencijal različito pripremljenih ekstrakata majčine dušice / Komes, Draženka (mentor); Belščak-Cvitanović, Ana (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Dević, Doroteja

Komes, Draženka

Belščak-Cvitanović, Ana

hrvatski

Antioksidacijski potencijal različito pripremljenih ekstrakata majčine dušice

Majčina dušica (T. serpyllum) je ljekovita biljka koja raste na suhim i sunčanim površinama. Brojni se pozitivni zdravstveni učinci vezuju uz tu biljku, ponajviše zbog izraženog antoksidacijskog potencijala polifenolih spojeva koje sadrži. Cilj ovoga rada bio je odrediti antioksidacijski potencijal ekstrakata majčine dušice pripremljenih kombinacijom različitih temperatura i vremena ekstrakcije te uporabom ultrazvučne kupelji. Spektrofotometrijskim metodama određen je udjel ukupnih polifenola, flavonoida, proantocijanidina, hidroksicimetnih kiselina i tanina. Antioksidacijski potencijal ekstrakata određen je reakcijom s radikal - kationom 2, 2' - azinobis (3 - etilbenzotiazolin - 6 - sulfonskom kiselinom) (ABTS metoda) i reakcijom s 1, 1 - difenil - 2 - pikrilhidrazil radikalom (DPPH metoda). Polifenolni sastav ekstrakata određen je visokodjelotvornom tekućinskom kromatografijom (HPLC - PDA). Među ispitivanim ekstrakcijskim postupcima, najučinkovitijim se pokazala klasična ekstrakcija majčine dušice vodom temperature 80°C tijekom 30 minuta koja je rezultirala ekstraktom s najvišim udjelom ukupnih polifenolnih spojeva te najvišim antioksidacijskim kapacitetom. U usporedbi s fiziološkom otopinom, destilirana voda pokazala se kao bolje otapalo za ekstrakciju polifenolnih spojeva.

antioksidacijski potencijal; ekstrakcija; majčina dušica; polifenoli

nije evidentirano

engleski

Antioxidant capacity of differently prepared thyme extracts

nije evidentirano

antioxidant capacity; extraction; thyme; polyphenols

nije evidentirano

Podaci o izdanju

60

10.07.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija