Određivanje funkcionalnih svojstava sladila biljnoga podrijetla (CROSBI ID 390064)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Stipaničev, Mirta
Komes, Draženka
hrvatski
Određivanje funkcionalnih svojstava sladila biljnoga podrijetla
Konzumacija rafiniranog šećera u posljednje vrijeme povezuje se s raznim zdravstvenim problemima, što je rezultiralo sve većom potražnjom za zamjenskim sladilima. Prirodna sladila biljnoga podrijetla karakterizira prisustvo ugljikohidrata, ali i bioaktivnih spojeva uz koje se vežu brojni pozitivni učinci na zdravlje. Cilj ovoga rada je odrediti bioaktivni sastav i sastav ugljikohidrata 11 biljnih sirovina (korijen batata, mrkve, sladića i yacona, plodovi datulje, smokve, šljive i lucume, lišće stevije te cvjetovi bagrema i lipe) kao potencijalnih izvora prirodnih sladila. Za određivanje udjela ukupnih polifenola, flavonoida i antioksidacijskog kapaciteta korištene su spektrofotometrijske metode, a udjel ugljikohidrata određen je metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC-RID) nakon trostruke ekstrakcije 50%-tnim metanolom. Sušeni plodovi datulje, smokve, šljive i lucume te korijen mrkve i yacona kao bogati prirodni izvori ugljikohidrata i bioaktivnih spojeva pokazaju potencijal široke primjene u prehrambenoj industriji.
polifenoli; prirodna sladila; sladila biljnoga podrijetla; šećeri
nije evidentirano
engleski
Functional properties determination of sweeteners of plant origin
nije evidentirano
natural sweeteners; polyphenols; sugars; sweeteners of plant origin
nije evidentirano
Podaci o izdanju
41
04.09.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb