Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Određivanje funkcionalnih svojstava sladila biljnoga podrijetla (CROSBI ID 390064)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Stipaničev, Mirta Određivanje funkcionalnih svojstava sladila biljnoga podrijetla / Komes, Draženka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Stipaničev, Mirta

Komes, Draženka

hrvatski

Određivanje funkcionalnih svojstava sladila biljnoga podrijetla

Konzumacija rafiniranog šećera u posljednje vrijeme povezuje se s raznim zdravstvenim problemima, što je rezultiralo sve većom potražnjom za zamjenskim sladilima. Prirodna sladila biljnoga podrijetla karakterizira prisustvo ugljikohidrata, ali i bioaktivnih spojeva uz koje se vežu brojni pozitivni učinci na zdravlje. Cilj ovoga rada je odrediti bioaktivni sastav i sastav ugljikohidrata 11 biljnih sirovina (korijen batata, mrkve, sladića i yacona, plodovi datulje, smokve, šljive i lucume, lišće stevije te cvjetovi bagrema i lipe) kao potencijalnih izvora prirodnih sladila. Za određivanje udjela ukupnih polifenola, flavonoida i antioksidacijskog kapaciteta korištene su spektrofotometrijske metode, a udjel ugljikohidrata određen je metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC-RID) nakon trostruke ekstrakcije 50%-tnim metanolom. Sušeni plodovi datulje, smokve, šljive i lucume te korijen mrkve i yacona kao bogati prirodni izvori ugljikohidrata i bioaktivnih spojeva pokazaju potencijal široke primjene u prehrambenoj industriji.

polifenoli; prirodna sladila; sladila biljnoga podrijetla; šećeri

nije evidentirano

engleski

Functional properties determination of sweeteners of plant origin

nije evidentirano

natural sweeteners; polyphenols; sugars; sweeteners of plant origin

nije evidentirano

Podaci o izdanju

41

04.09.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija