Utjecaj vrste nosača na učinkovitost inkapsulacije bioaktivnih spojeva zelene kave (CROSBI ID 390066)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Radošević, Andrea
Komes, Draženka
Belščak-Cvitanović, Ana
hrvatski
Utjecaj vrste nosača na učinkovitost inkapsulacije bioaktivnih spojeva zelene kave
Svrha ovog završnog rada bila je ekstrakcija polifenolnih spojeva i kafeina iz zelene kave te njihova inkapsulacija u pet različitih sustava nosača (2% alginat, alginat-pektin, alginat-karagenan, alginat s kitozanskim omotačem i alginat s pektinskim omotačem). Ekstraktima zelene kave dobivenima variranjem različitih uvjeta ekstrakcije (temperatura, vrijeme ekstrakcije, ultrazvuk) određen je udjel polifenola i kafeina te antioksidacijski kapacitet primjenom spektrofotometrijskih metoda i tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC). Među ispitivanim ekstrakcijskim postupcima, najučinkovitijim se pokazala konvencionalna ekstrakcija miješanjem na 80°C tijekom 20 minuta, koja je rezultirala ekstraktom s najvećim udjelom polifenolnih spojeva, klorogenske kiseline i kafeina te je tako dobiven ekstrakt korišten za inkapsulaciju u različite sustave nosača. Česticama dobivenim inkapsulacijom ekstrakta zelene kave određene su morfološke karakteristike, veličina čestica te reološka svojstva, učinkovitost inkapsulacije polifenola te je praćeno otpuštanje polifenola iz čestica u vodi. Najbolju učinkovitost inkapsulacije polifenolnih spojeva (87.09%) te produljenje otpuštanja istih (20-30 minuta) pokazali su sustavi kombinirani od alginata i pektina.
antioksidacijski kapacitet; inkapsulacija; kafein; polifenoli; zelena kava
nije evidentirano
engleski
The effect of carrier system on encapsulation efficiency of bioactive compounds derived from green coffee
nije evidentirano
antioxidant capacity; encapsulation; caffeine; polyphenols; green coffee
nije evidentirano
Podaci o izdanju
37
04.09.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb