Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

ODREĐIVANJE FENOLNIH SPOJEVA U RAZLIČITIM VRSTAMA PROIZVODA OD ARONIJE TEKUĆINSKOM KROMATOGRAFIJOM VISOKE DJELOTVORNOSTI (CROSBI ID 390876)

Ocjenski rad | diplomski rad

Mačković, Nina ODREĐIVANJE FENOLNIH SPOJEVA U RAZLIČITIM VRSTAMA PROIZVODA OD ARONIJE TEKUĆINSKOM KROMATOGRAFIJOM VISOKE DJELOTVORNOSTI / Marković, Ksenija (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Mačković, Nina

Marković, Ksenija

hrvatski

ODREĐIVANJE FENOLNIH SPOJEVA U RAZLIČITIM VRSTAMA PROIZVODA OD ARONIJE TEKUĆINSKOM KROMATOGRAFIJOM VISOKE DJELOTVORNOSTI

Biološki aktivne komponente, odnosno fenolni spojevi, kojima su bogati plodovi aronije, nosioci su karakterističnih svojstava ove biljke te antioksidacijske aktivnosti. Cilj ovog istraživanja bio je odrediti udio fenolnih kiselina i flavonoida metodom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti u različitim komercijalnim proizvodima od aronije kao što su sokovi, prahovi, proizvodi u obliku kapsula te čajevi. Identificirane su i kvantificirane fenolne kiseline galna, klorogenska, kafeinska, p – kumarinska i elaginska kiselina te flavonoidi kvercetin i kamferol. Rezultati istraživanja pokazali su kako je u svim analiziranim proizvodima od aronije najzastupljenija fenolna kiselina p – kumarinska, a najmanje zastupljena galna kiselina, dok je od dvaju određenih flavonoida kvercetin prisutan u višem udjelu u svim analiziranim proizvodima. Vrijednosti analiziranih sastojaka pojedinačnih uzoraka unutar te između pojedinih vrsta proizvoda od aronije statistički se značajno razlikuju, a proizvodi s najvišim prosječnim udjelima svih identificiranih i kvantificiranih fenolnih kiselina, osim klorogenske, i flavonoida su proizvodi u obliku kapsula koje slijede prahovi, čajevi te sokovi od aronije.

aronija; fenolne kiseline; flavonoidi; tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti

nije evidentirano

engleski

PHENOLIC COMPOUNDS CONTENT DETERMINATION IN DIFFERENT COMMERCIAL ARONIA PRODUCTS USING HIGH PERFORMANCE LIQUID CHROMATOGRAPHY

nije evidentirano

aronia; flavonoids; High Performance Liquid Chromatography; phenolic acids

nije evidentirano

Podaci o izdanju

56

23.09.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija