ANTIMIKROBNO DJELOVANJE PRIRODNE MIKROBNE POPULACIJE IZ KRČKOG SIRA (CROSBI ID 391069)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Sečen, Marina
Frece, Jadranka
hrvatski
ANTIMIKROBNO DJELOVANJE PRIRODNE MIKROBNE POPULACIJE IZ KRČKOG SIRA
Svrha ovog rada bila je izolirati autohtonu mikrobnu populaciju iz uzoraka krčkog sira proizvedenih na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (OPG) otoka Krka. Provedena je izolacija i identifikacija autohtone mikrobne populacije u krčkom siru. Korištenjem klasičnih mikrobioloških i biokemijskih metoda identifikacije ustanovljena je prisutnost slijedećih bakterijskih vrsta: Lactobacillus brevis i Pediococcus acidilactici. Ovi bakterijski izolati pokazali su antimikrobnu aktivnost prema test mikroorganizmima (Salmonella sp., Lysteria monocytogenes, Staphylococcus aureus i Escherichia coli), najčešćim konataminantima u hrani. Prevladavale su i bakterije iz roda Staphylococcus.
krčki sir; autohtona mikrobna populacija; antimikrobna aktivnost
nije evidentirano
engleski
ANTIMICROBIAL ACTIVITY OF NATURAL MICROBIAL POPULATIOS IN CHEESE FROM KRK
nije evidentirano
cheese from Krk; indigenous microbial populations; antimicrobial activity
nije evidentirano
Podaci o izdanju
27
06.09.2013.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb