Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

SASTAV MIKROBNE POPULACIJE „SIRA IZ MIŠINE“ (CROSBI ID 391072)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Mikulin, Ana SASTAV MIKROBNE POPULACIJE „SIRA IZ MIŠINE“ / Frece, Jadranka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Mikulin, Ana

Frece, Jadranka

hrvatski

SASTAV MIKROBNE POPULACIJE „SIRA IZ MIŠINE“

Svrha ovog rada bila je odrediti udovoljava li „Sir iz mišine“, proizveden na tradicionalan način bez upotrebe starter kultura, s autohtonim i komercijalnim starter kulturama u okolici Knina, mikrobiološkim standardima za namirnice (NN 46/94, 20/01, 125/03). Za detekciju patogene mikrobne populacije sira korištene su klasične mikrobiološke metode ; hranjive selektivne podloge. Svi uzorci sira proizvedeni bez starter kultura i to na početku zrenja i jedan uzorak uzet nakon 45. dana zrenja bili su mikrobiološki neispravni. Istovremeno, u niti jednom uzorku sira nije bila zamijećena kontaminacija bakterijama iz roda Salmonella, Listeria monocytogenes kao ni sulfitreducirajućim klostridijima. Zrenjem se broj patogenih mikroorganizama smanjio, posebice u uzorcima sira proizvedenim sa starter kulturama, što ukazuje da dodane starter kulture inhibiraju njihov rast. Također, proizvodnja autohtonih sireva mora se unaprijediti u svakoj tehnološkoj fazi proizvodnje kako bi namirnica odgovarala zadanim kriterijima i bila sigurna za ljudsku konzumaciju.

sir; mišina; patogeni mikroorganizmi; klasične mikrobiološke metode

nije evidentirano

engleski

MICROBIAL POPULATIONS IN CHEESE RIPENED IN ANIMAL SACK (MIŠINA)

nije evidentirano

cheese; pathogens; classical microbiological methods

nije evidentirano

Podaci o izdanju

28

08.07.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija