Mikrobiološki kriteriji (CROSBI ID 52013)
Prilog u knjizi | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Frece, Jadranka ; Markov, Ksenija
hrvatski
Mikrobiološki kriteriji
Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji svake se godine milijun ljudi zarazi zdravstveno neispravnom odnosno nesigurnom hranom, a zbog mogućih komplikacija bolesti kao i smrtnih ishoda, prehrambeni proizvodi zahtijevaju posebne uvjete rukovanja, kontrole, pakiranja i zaštite od mikrobnog kvarenja. Stoga je u prehrambenom lancu i usvojen princip „od polja do stola” ohrabrujući sve učesnike lanca proizvodnje hrane da unaprijede higijenu i uvedu HACCP principe. Cilj ovog rada je predstaviti mikrobiološke kriterije kao bitnu mjeru za sprječavanje rizika i upravljanje rizikom, kroz mikrobiološko ispitivanje kao jednu od provedivih mjera za sigurnost hrane, kroz utvrđivanje prihvatljivost proizvoda, serije proizvoda ili procesa, na temelju odsutnosti, prisutnosti ili broja mikroorganizama i/ili količine njihovih toksina/metabolita. Zaključak je da je osiguranje sigurnosti hrane potrebna stalna kontrola za sprečavanje ili uklanjanje opasnosti ili smanjenje opasnosti na prihvatljivu razinu.
mikrobiološki kriteriji, kriterij sigurnosti hrane, ispitne metode, mikrobiološke opasnosti
nije evidentirano
engleski
Microbiological criteria
nije evidentirano
microbiological criteria, criteria of food security, test methods, microbiological hazards
nije evidentirano
Podaci o prilogu
173-184.
objavljeno
Podaci o knjizi
Uvod u sigurnost hrane
Babić, Ivona ; Đugum, Jelena ; Krulec Aleš
Ljubljana: Inštitut za sanitarno inženierstvo
2014.
978-961-92846-2-9