Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Sigurnost hrane u međunarodnoj trgovini (CROSBI ID 52014)

Prilog u knjizi | stručni rad

Knežević, Nada ; Puhač Bogadi, Nina ; Frece, Jadranka Sigurnost hrane u međunarodnoj trgovini // Uvod u sigurnost hrane / Babić, Ivona ; Đugum, Jelena ; Krulec Aleš (ur.). Ljubljana: Inštitut za sanitarno inženierstvo, 2014. str. 281-295

Podaci o odgovornosti

Knežević, Nada ; Puhač Bogadi, Nina ; Frece, Jadranka

hrvatski

Sigurnost hrane u međunarodnoj trgovini

Kako raste obujam međunarodne trgovine hranom, postoji rastuća prijetnja za prijenos hranom opasnih patogena i pojavu bolesti izazvanih hranom. Opasnosti u hrani se mogu pojaviti u obliku mikotoksina, ostataka pesticida i drugih tvari čija prisutnost može dovesti do povrata ili uništenja pošiljki u zemlji uvoznici. Norme i kodeksi vezani za sigurnost i higijenu hrane uspostavljaju se i primjenjuju u cilju zaštite zdravlja potrošača s jedne strane i ukidanja nepotrebnih uvoznih barijera s druge strane. Cilj ovog poglavlja je istaknuti i raspraviti sve aspekte i izazove u međunarodnoj trgovini hranom, s naglaskom na SAD i Europsku uniju, u kojima su u novije vrijeme mjere sigurnosti hrane postale prioritet, kako za službena tijela koja vrše nadzor pri uvozu, tako i za same potrošače kojima je ona u konačnici i namijenjena. Zaključak je da je potrebna bolja učinkovitost sustava nadzora i veća transparentnost kod izvješćivanja o nesukladnostima kako bi se zaštitili interesi potrošača i spriječile moguće zlouporabe.

sigurnost hrane, opasnosti u hrani, međunarodna trgovina, mišljenje potrošača, RASFF

nije evidentirano

engleski

Food safety in international trade

nije evidentirano

food safety, food hatards, international trade, consumer opinion, RASFF

nije evidentirano

Podaci o prilogu

281-295.

objavljeno

Podaci o knjizi

Uvod u sigurnost hrane

Babić, Ivona ; Đugum, Jelena ; Krulec Aleš

Ljubljana: Inštitut za sanitarno inženierstvo

2014.

978-961-92846-2-9

Povezanost rada

nije evidentirano