Sigurnost hrane u međunarodnoj trgovini (CROSBI ID 52014)
Prilog u knjizi | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Knežević, Nada ; Puhač Bogadi, Nina ; Frece, Jadranka
hrvatski
Sigurnost hrane u međunarodnoj trgovini
Kako raste obujam međunarodne trgovine hranom, postoji rastuća prijetnja za prijenos hranom opasnih patogena i pojavu bolesti izazvanih hranom. Opasnosti u hrani se mogu pojaviti u obliku mikotoksina, ostataka pesticida i drugih tvari čija prisutnost može dovesti do povrata ili uništenja pošiljki u zemlji uvoznici. Norme i kodeksi vezani za sigurnost i higijenu hrane uspostavljaju se i primjenjuju u cilju zaštite zdravlja potrošača s jedne strane i ukidanja nepotrebnih uvoznih barijera s druge strane. Cilj ovog poglavlja je istaknuti i raspraviti sve aspekte i izazove u međunarodnoj trgovini hranom, s naglaskom na SAD i Europsku uniju, u kojima su u novije vrijeme mjere sigurnosti hrane postale prioritet, kako za službena tijela koja vrše nadzor pri uvozu, tako i za same potrošače kojima je ona u konačnici i namijenjena. Zaključak je da je potrebna bolja učinkovitost sustava nadzora i veća transparentnost kod izvješćivanja o nesukladnostima kako bi se zaštitili interesi potrošača i spriječile moguće zlouporabe.
sigurnost hrane, opasnosti u hrani, međunarodna trgovina, mišljenje potrošača, RASFF
nije evidentirano
engleski
Food safety in international trade
nije evidentirano
food safety, food hatards, international trade, consumer opinion, RASFF
nije evidentirano
Podaci o prilogu
281-295.
objavljeno
Podaci o knjizi
Uvod u sigurnost hrane
Babić, Ivona ; Đugum, Jelena ; Krulec Aleš
Ljubljana: Inštitut za sanitarno inženierstvo
2014.
978-961-92846-2-9