Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Optimiranje organizirane prehrane studenata smještenih u đačkim domovima prema konceptualnom modelu (CROSBI ID 391621)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Bosanac, Vesna Optimiranje organizirane prehrane studenata smještenih u đačkim domovima prema konceptualnom modelu / Gajdoš Kljusurić, Jasenka ; Colić Barić, Irena (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Bosanac, Vesna

Gajdoš Kljusurić, Jasenka ; Colić Barić, Irena

hrvatski

Optimiranje organizirane prehrane studenata smještenih u đačkim domovima prema konceptualnom modelu

Cilj ovog rada bio je putem matematičkih modela istražiti međusobnu povezanost prehrambenih navika studenata koji u učeničkim domovima imaju osiguran smještaj i hranu, antropometrijskih parametara, biokemijskog pokazatelja (željezo u serumu) te nutritivne i energetske vrijednosti jelovnika u navedenim ustanovama. Rad je uključivao izradu višenamjenskih računalnih aplikacija za izradu jelovnika prema konceptualnom modelu Program prehrane i PP2, izradu jelovnika i njihovu primjenu u praksi. Tijekom sezona jesen/zima i proljeće/ljeto se, putem upitnika o učestalosti konzumiranja hrane i pića, provelo anketiranje studenata. Analiza energetskih i nutritivnih karakteristika jelovnika učeničkih domova, zastupljenosti jediničnih serviranja različitih skupina namirnica u jelovnicima te prehrambenih navika ispitanika se provela korištenjem spomenutih računalnih aplikacija. Energetske vrijednosti dnevnih jelovnika u domovima se kreću od 8590 do 18728 kJ (od 2052 do 4474 kcal). Jelovnici u domovima Dalmacije te Istre i Kvarnera su, po promatranim karakteristikama, bliži jedni drugima u odnosu na jelovnike domova kontinentalne Hrvatske. Udjeli masti bogatih zasićenim, jednostruko nezasićenim i višestruko nezasićenim masnim kiselinama dijelom odstupaju od preporuka zbog veće zastupljenosti masti bogatih zasićenim masnim kiselinama. U svim je regijama zastupljenost skupina žitarice i proizvodi od žita, meso riba jaja i zamjene te masti veća, a skupina voće, povrće te, mlijeko, jogurt i srodni fermentirani proizvodi manja od preporuka. Srednje vrijednosti sadržaja kalcija i željeza u jelovnicima promatranih regija zadovoljavaju preporuke. Uočene su regionalne razlike pa tako sezona proljeće/ljeto u regiji Istra i Kvarner više odgovara dalmatinskoj ponudi, dok je sezonska ponuda jesen/zima bliža kontinentalnoj ponudi. U cilju provjere učinkovitosti u izradi jelovnika, provedena je intervencija u trajanju od 90 dana, a mjereni pokazatelji praćeni su prije i nakon intervencije. Upotreba računalnih aplikacija je rezultirala većom zastupljenošću namirnica iz skupina voće, povrće te, mlijeko, jogurt i srodni fermentirani proizvodi. Nije utvrđena statistički značajna razlika u unosu kalcija prije i nakon primjene izmijenjenih jelovnika dok se pokazala statistički značajna razlika u unosu kalcija među spolovima gdje su studentice unosile više kalcija. Također je i unos folata u oba ispitivana razdoblja bio adekvatan i nije pokazana statistički značajna razlika. Nije pokazana statistički značajna razlika u indeksu tjelesne mase, udjela masnog tkiva i omjera opsega struka i bokova prije i nakon primjene jelovnika osmišljenih računalnim aplikacijama. Predlaže se u izradu jelovnika u učeničkim domovima uključiti nutricioniste te primijeniti računalne aplikacije.

studenati ; organizirana prehrana ; računalne aplikacije ; kakvoća prehrane ; željezo u serumu

nije evidentirano

engleski

Optimization of Menu Planning for Students Living at Secondary School Dormitories According to Conceptual Model

nije evidentirano

students ; social nourishment ; softwares ; diet quality ; serum iron

nije evidentirano

Podaci o izdanju

302

17.04.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija