Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj sorte i područja uzgoja na sastav antocijana i antioksidacijsku aktivnost svježih sokova višnje i višnje maraske (CROSBI ID 393448)

Ocjenski rad | diplomski rad

Gundak, Mateja Utjecaj sorte i područja uzgoja na sastav antocijana i antioksidacijsku aktivnost svježih sokova višnje i višnje maraske / Levaj, Branka (mentor); Repajić, Maja (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Gundak, Mateja

Levaj, Branka

Repajić, Maja

hrvatski

Utjecaj sorte i područja uzgoja na sastav antocijana i antioksidacijsku aktivnost svježih sokova višnje i višnje maraske

Cilj ovog rada bio je odrediti biološki aktivne tvari, tj. udjele ukupnih fenola, ukupnih i pojedinačnih antocijana te antioksidacijsku aktivnost svježih sokova višnje. Sokovi su proizvedeni u sokovniku, a za potrebe istraživanja upotrebljena su 4 ekotipa višnji s uzgojnih područja u okolici Zadra i Osijeka, a to su: Brač, Maraska, 18, Osječka, te 3 sorte Rexelle, Haimann i Kelleris samo s područja Zadra. Iz dobivenih rezultata može se zaključiti da sokovi višnje sa zadarskog područja imaju veći udjel ukupnih fenola, ukupnih antocijana određen metodom izbjeljivanja i pH-diferencijalnom metodom te pojedinačnih antocijana određen HPLC metodom kao i antioksidacijsku aktivnost određenu FRAP metodom. Među sortama, ističe se Maraska, posebno ekotip Brač, ali statističkom obradom podataka, nije utvrđen signifkantan utjecaj ni sorte, ni područja na udio fenola, antocijana i antioksidacijske aktivnosti ispitivanih sokova višanja.

višnja ; višnja Maraska ; svježi sokovi ; antocijani ; fenolni spojevi ; antioksidacijska aktivnost

nije evidentirano

engleski

Effect of cultivar and geographical region on anthocyanin composition and antioxidant activity of fresh juices from sour cherry and marasca sour cher

nije evidentirano

sour cherry ; Marasca sour cherry ; fresh juices ; anthocyanins ; phenol compounds ; antioxidant activity

nije evidentirano

Podaci o izdanju

58

18.07.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija