Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Parametri boje i kvalitete, te senzorska svojstva svježih sokova višnje (i višnje maraske) (CROSBI ID 393452)

Ocjenski rad | diplomski rad

Lovreško, Valentina Parametri boje i kvalitete, te senzorska svojstva svježih sokova višnje (i višnje maraske) / Levaj, Branka (mentor); Repajić, Maja (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Lovreško, Valentina

Levaj, Branka

Repajić, Maja

hrvatski

Parametri boje i kvalitete, te senzorska svojstva svježih sokova višnje (i višnje maraske)

Cilj ovog rada bio je odrediti parametre kvalitete (topljiva suha tvar, pH vrijednost i ukupna kiselost) i boje, udjele ukupnih antocijana, te senzorska svojstva svježih sokova višnje. Sokovi su proizvedeni u sokovniku, a za potrebe istraživanja upotrebljeno je 7 sorti/ekotipova višnji s uzgojnih područja u okolici Zadra i Osijeka, a to su: Brač, Maraska, 18, Osječka, Rexelle, Haimann i Kelleris. Iz dobivenih rezultata može se zaključiti da sokovi višnje sa zadarskog područja imaju veću topljivu suhu tvar, uglavnom višu pH vrijednost i ukupnu kiselost te tamniju boju, a i senzorski su bolje ocijenjena. Među sortama, ističe se Maraska, zatim Oblačinska koje se razlikuju od ostalih visokom topljivom suhom tvari i tamnijom bojom. Višnja Maraska ističe se i intenzitetom okusa na višnju te uglavnom višim udjelima ukupnih antocijana. Analizom varijance utvrđen je signifikantno značajan utjecaj sorte i/ili područja uzgoja samo na parametar topljive suhe tvari te neke parametre ocjenjivane senzorskom analizom.

višnja ; višnja maraska ; antocijani ; parametri boje ; senzorska analiza

nije evidentirano

engleski

Colour and quality parameters, and sensory properties of fresh sour cherry juices (and sour cherry marasca)

nije evidentirano

sour cherry ; sour cherry marasca ; anthocyanins ; colour parameters ; sensory analysis

nije evidentirano

Podaci o izdanju

50

30.09.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija