Parametri boje i kvalitete, te senzorska svojstva svježih sokova višnje (i višnje maraske) (CROSBI ID 393452)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Lovreško, Valentina
Levaj, Branka
Repajić, Maja
hrvatski
Parametri boje i kvalitete, te senzorska svojstva svježih sokova višnje (i višnje maraske)
Cilj ovog rada bio je odrediti parametre kvalitete (topljiva suha tvar, pH vrijednost i ukupna kiselost) i boje, udjele ukupnih antocijana, te senzorska svojstva svježih sokova višnje. Sokovi su proizvedeni u sokovniku, a za potrebe istraživanja upotrebljeno je 7 sorti/ekotipova višnji s uzgojnih područja u okolici Zadra i Osijeka, a to su: Brač, Maraska, 18, Osječka, Rexelle, Haimann i Kelleris. Iz dobivenih rezultata može se zaključiti da sokovi višnje sa zadarskog područja imaju veću topljivu suhu tvar, uglavnom višu pH vrijednost i ukupnu kiselost te tamniju boju, a i senzorski su bolje ocijenjena. Među sortama, ističe se Maraska, zatim Oblačinska koje se razlikuju od ostalih visokom topljivom suhom tvari i tamnijom bojom. Višnja Maraska ističe se i intenzitetom okusa na višnju te uglavnom višim udjelima ukupnih antocijana. Analizom varijance utvrđen je signifikantno značajan utjecaj sorte i/ili područja uzgoja samo na parametar topljive suhe tvari te neke parametre ocjenjivane senzorskom analizom.
višnja ; višnja maraska ; antocijani ; parametri boje ; senzorska analiza
nije evidentirano
engleski
Colour and quality parameters, and sensory properties of fresh sour cherry juices (and sour cherry marasca)
nije evidentirano
sour cherry ; sour cherry marasca ; anthocyanins ; colour parameters ; sensory analysis
nije evidentirano
Podaci o izdanju
50
30.09.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb