Utjecaj sorte i područja uzgoja na parametre kvalitete i senzorska svojstva svježih sokova višnje i višnje maraske (CROSBI ID 393455)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Studen, Ana
Levaj, Branka
Repajić, Maja
hrvatski
Utjecaj sorte i područja uzgoja na parametre kvalitete i senzorska svojstva svježih sokova višnje i višnje maraske
Cilj rada bio je odrediti parametre kvalitete (topljivu suhu tvar, pH vrijednost i ukupnu kiselost) i boje, udio ukupnih antocijana te senzorska svojstva svježih sokova višnje. Za potrebe istraživanja korišteno je 7 ekotipova višnji s uzgojnih područja u okolici Zadra i Osijeka, a to suμ Brač, Maraska, 18, Osječka, Rexelle, Haimann i Kelleris. Sokovi su proizvedeni u sokovniku iz odmrznutih i ručno otkoštičenih višnji. Iz dobivenih rezultata može se vidjeti da sokovi višnji uzgojenih na zadarskom području sadržavaju veću topljivu suhu tvar i ukupnu kiselost a nižu pH vrijednost. Također, udio ukupnih antocijana određenih pH diferencijalnom metodom veći je kod sokova višnji uzgojenih na zadarskom području. Sokovi višnji uzgojenih na zadarskom području dobili su najviše senzorske ocjene za homogenost, viskoznost, obojenost i miris na višnju. Analizom varijance utvrđen je značajan utjecaj sorte i/ili područja uzgoja na suhu tvar i pH vrijednost te određena senzorska svojstva (miris po višnji, intenzitet boje, slatkoću, okus na višnju, harmoničnost, punoću, viskoznost i homogenost).
višnja ; višnja Maraska ; svježi sokovi ; ukupni antocijani ; senzorska svojstva
nije evidentirano
engleski
Influence of cultivar and geographical region on quality parameters and sensory properties of fresh juice from sour cherry And marasca sour cherry
nije evidentirano
sour cherry ; Marasca sour cherry ; fresh juices ; total anthocyanins ; sensory properties
nije evidentirano
Podaci o izdanju
52
29.09.2014.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb