Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj sorte i područja uzgoja na parametre kvalitete i senzorska svojstva svježih sokova višnje i višnje maraske (CROSBI ID 393455)

Ocjenski rad | diplomski rad

Studen, Ana Utjecaj sorte i područja uzgoja na parametre kvalitete i senzorska svojstva svježih sokova višnje i višnje maraske / Levaj, Branka (mentor); Repajić, Maja (neposredni voditelj). Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Studen, Ana

Levaj, Branka

Repajić, Maja

hrvatski

Utjecaj sorte i područja uzgoja na parametre kvalitete i senzorska svojstva svježih sokova višnje i višnje maraske

Cilj rada bio je odrediti parametre kvalitete (topljivu suhu tvar, pH vrijednost i ukupnu kiselost) i boje, udio ukupnih antocijana te senzorska svojstva svježih sokova višnje. Za potrebe istraživanja korišteno je 7 ekotipova višnji s uzgojnih područja u okolici Zadra i Osijeka, a to suμ Brač, Maraska, 18, Osječka, Rexelle, Haimann i Kelleris. Sokovi su proizvedeni u sokovniku iz odmrznutih i ručno otkoštičenih višnji. Iz dobivenih rezultata može se vidjeti da sokovi višnji uzgojenih na zadarskom području sadržavaju veću topljivu suhu tvar i ukupnu kiselost a nižu pH vrijednost. Također, udio ukupnih antocijana određenih pH diferencijalnom metodom veći je kod sokova višnji uzgojenih na zadarskom području. Sokovi višnji uzgojenih na zadarskom području dobili su najviše senzorske ocjene za homogenost, viskoznost, obojenost i miris na višnju. Analizom varijance utvrđen je značajan utjecaj sorte i/ili područja uzgoja na suhu tvar i pH vrijednost te određena senzorska svojstva (miris po višnji, intenzitet boje, slatkoću, okus na višnju, harmoničnost, punoću, viskoznost i homogenost).

višnja ; višnja Maraska ; svježi sokovi ; ukupni antocijani ; senzorska svojstva

nije evidentirano

engleski

Influence of cultivar and geographical region on quality parameters and sensory properties of fresh juice from sour cherry And marasca sour cherry

nije evidentirano

sour cherry ; Marasca sour cherry ; fresh juices ; total anthocyanins ; sensory properties

nije evidentirano

Podaci o izdanju

52

29.09.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija