Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

BOTANIČKA OBILJEŽJA, SORTE TE FIZIKALNO-KEMIJSKA SVOJSTVA ORAHA (Juglans regia L.) (CROSBI ID 393461)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Vukoje, Ivona BOTANIČKA OBILJEŽJA, SORTE TE FIZIKALNO-KEMIJSKA SVOJSTVA ORAHA (Juglans regia L.) / Branka Levaj (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Vukoje, Ivona

Branka Levaj

hrvatski

BOTANIČKA OBILJEŽJA, SORTE TE FIZIKALNO-KEMIJSKA SVOJSTVA ORAHA (Juglans regia L.)

U ovom radu obrađena su botanička obilježja i sorte običnog oraha, a istraživan je i kemijski sastav dvije sorte oraha, Franquette (F) i Elite (E) prema AOAC metodama. Određen je udio vode 6.44% u sorti E, a 7.11% u sorti F, udio pepela na suhu tvar u sorti E je 2.01%, a u sorti F 2.13%, udio proteina 16.83% u sorti E i 13.83% u sorti F, udio masti 62.78% u sorti F i u E 65.85%, udio prirodnog inverta u sorti E od 1.52% i udio ukupnih šećera od 7.59% dok je u sorti F udio prirodnog inverta 1.4%, a ukupnih šećera 13.37%. Usporedbom dobivenih rezultata možemo zaključiti da je najveća razlika u udjelu ukupnih šećera pri čemu sorta F ima veći udio, a udjeli ostalih sastojaka se nalaze u uskom intervalu. Gore navedeni podatci uspoređeni su i sa sastavom oraha prema USDA (Odjel za poljoprivredu Sjedinjenih Američkih Država engl. United States Department of Agriculture) bazi podataka, prema kojoj orah sadrži 4, 07% vode, 2% pepela, 15, 23% proteina, 65, 21% masti, 1, 5% prirodnog inverta, a 2, 61% ukupnih šećera. Zaključuje se da su rezultati ostvareni u ovom radu u velikoj mjeri sukladni navedenim literaturnim podacima, osim što se sorta F razlikuje u udjelu šećera.

obični orah; fizikalno-kemijski sastav; sorte

nije evidentirano

engleski

BOTANICAL CHARACTERISTICS, VARIETY AND PHYSICO-CHEMICAL PROPERTIS OF WALNUT (Juglans regia L.)

nije evidentirano

common walnut; physico-chemical composition; cultivars

nije evidentirano

Podaci o izdanju

37

09.07.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija