Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

ODREĐIVANJE VITAMINA C U RAZLIČITIM SORTAMA JABUKA (CROSBI ID 393462)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Veršec, Petra ODREĐIVANJE VITAMINA C U RAZLIČITIM SORTAMA JABUKA / Levaj, Branka (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Veršec, Petra

Levaj, Branka

hrvatski

ODREĐIVANJE VITAMINA C U RAZLIČITIM SORTAMA JABUKA

Ispitivane su četiri sorte jabuka, Fuji, Granny Smith, Gala i Cripps Pink, kupljene u trgovačkoj mreži. Provedena je analiza topljive suhe tvari, pH – vrijednosti i vitamina C na uzorcima kore, usplođa i srži. Topljiva suha tvar mjerila se digitalnim refraktometrom, a pH – vrijednost pH – metrom. Vitamin C određivao se tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC) s UV/Vis PDA detektorom. Rezultati analize pokazali su da usplođe sadrži najviše topljive suhe tvari (11.0 – 15.8 %) i najniži pH (3.31 – 3.97). Količina vitamina C varirala je ovisno o uzorku u rasponu od 0.03 – 6.35 mg/100 g uzorka. Najviše je prisutan u kori (ovisno o sorti od 0.61 – 6.35 mg/100 g), a najmanje u usplođu jabuke (od 0.03 – 0.06 mg/100 g). Količina vitamina C u srži je varirala od 0.04 – 0.11 mg/100 g. Prema dobivenim rezultatima za ukupnu količini vitamina C u cijelom plodu, sorte Granny Smith te Fuji sadrže najmanje, a Cripps Pink te Gala najviše vitamina C.

jabuka; vitamin C; HPLC

nije evidentirano

engleski

DETERMINATION OF VITAMIN C IN DIFFERENT APPLE CULTIVARS

nije evidentirano

apple; vitamin C; HPLC;

nije evidentirano

Podaci o izdanju

28

09.07.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija