Dokazivanje izvornosti alkoholnih pića pomoću nekih parametara kvalitete (CROSBI ID 465033)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Bučar, Boris ; Konja, Gordana ; Clauss, Ekkehard ; Levaj, Branka
hrvatski
Dokazivanje izvornosti alkoholnih pića pomoću nekih parametara kvalitete
Spoznaja ljudi o štetnom djelovanja alkohola na ljudski organizam dovelo je zadnjih godina do smanjenja potrošnje alkoholnih pića. Alkoholnim pićima se unose mnoge korisne tvari (održavaju se simpoziji na temu vina i njegovog utjjecaja ne zdravlje čovjeka, npr. "Wine and Health", Međunarodni simpozij, 09-10.studenog 1994., Ljubljana, Slovenija), ali i štetne tvari koje su sastojci samih pića ili dolaze u njih zbog neispravnih agrotehničkih mjera i tehnoloških procesa prerade. Ne Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu u Zavodu za prehrambeno-tehnološko inženjerstvo u Laboratoriju za tehnologiju vina i jakih alkoholnih pića duži niz godina provode se istraživanja prisustva nepoželjnih tvari u alkoholnim i bezalkoholnim pićima. U ovom radu dati su rezultati istraživanja i opisi analiza 2,3-butandiola, dietilenglikola, etilenglikola, etilkarbamata, metanola i viših alkohola u vinima i jakim alkoholnim pićima.
vino; jaka alkoholna pića; plinska kromatografija s maseno selektivnim detektorom; plinska kromatografija s plameno ionizacijskim detektorom; 2;3-butandiol; 2;3-butilenglikol; etilkarbamat; dietilenglikol; etilenglikol; metanol; viši alkoholi; etilacetat;
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
81-93-x.
1996.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik radova drugog međunarodnog simpozija vinogradarstva i vinarstva
Konja, Gordana ; Mirošević, Nikola
Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Podaci o skupu
2. međunarodni simpozij vinogradarstva i vinarstva
predavanje
09.05.1996-10.05.1996
Zagreb, Hrvatska