Aflatoksini - Onečišćenje, učinci i metode redukcije (CROSBI ID 217019)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)
Podaci o odgovornosti
Pleadin, Jelka ; Frece, Jadranka ; Markov, Ksenija
hrvatski
Aflatoksini - Onečišćenje, učinci i metode redukcije
Plijesni roda Aspergillus među najčešćim su uzročnicima kvarenja hrane i hrane za životinje, a u nepovoljnim uvjetima mogu proizvesti mikotoksine kao toksične sekundarne metabolite. Aflatoksini su skupina mikotoksina koji često onečišćuju različite žitarice, među kojima najčešće kukuruz, a ulaskom u prehrambeni lanac uslijed ishrane životinja onečišćenim krmivom, mogu biti prisutni i u hrani životinjskog podrijetla. Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) svrstava aflatoksine u humane karcinogene skupine 1A, a sa stajališta zdravstvene ispravnosti, jedan od najvažnijih mikotoksina je aflatoksin B1. Zbog snažnog karcinogenog, teratogenog i mutagenog djelovanja, čiji su učinci u ljudi i životinja u ovisnosti o razini i trajanju izlaganja, prisutnost aflatoksina B1 u hrani i hrani za životinje potrebno je potpuno spriječiti ili zadržati na najnižoj mogućoj razini. Kako prisutnost aflatoksina može biti opasna po zdravlje ljudi i životinja, u cilju sprječavanja štetnih učinaka, ali i posljedičnih gospodarskih problema velikih razmjera, stalna kontrola u hrani i hrani za životinje od velikog su značaja širom svijeta. U cilju proizvodnje zdravstveno ispravne hrane potreban je kontinuirani razvoj novih metoda za detekciju aflatoksina i redukciju onečišćenja kao i sustavna provedba monitoringa na reprezentativnom broju uzoraka hrane i hrane za životinje.
aflatoksini; aflatoksin B1; hrana i hrana za životinje; onečišćenje; učinci u organizmu; redukcija
nije evidentirano
engleski
Aflatoxins - Contamination, effects and methods of reduction
nije evidentirano
aflatoxins; aflatoxin B1; food and feed; contamination; effects in the body; reduction
nije evidentirano
Podaci o izdanju
9 (3-4)
2014.
75-82
objavljeno
1847-3423
1847-7461