Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Znanstveno mišljenje o prisutnosti ftalata u hrani (CROSBI ID 776590)

Druge vrste radova | ostalo

Puntarić, Dinko ; Bošnir, Jasna ; Šercer, Mladen ; Ščetar, Mario ; Dimitrov, Nino Znanstveno mišljenje o prisutnosti ftalata u hrani // Hrvatska agencija za hranu. 2014.

Podaci o odgovornosti

Puntarić, Dinko ; Bošnir, Jasna ; Šercer, Mladen ; Ščetar, Mario ; Dimitrov, Nino

hrvatski

Znanstveno mišljenje o prisutnosti ftalata u hrani

Ftalati (diesteri ftalatne kiseline) kemijski su spojevi, koji se prvenstveno koriste kao plastifikatori ili omekšavala, tj. u svrhu poboljšanja savitljivosti različitih vrsta plastika. Njihova prisutnost je otkrivena u prehrambenim proizvodima u koje dospijevaju migracijom iz okoline. Tijekom zadnjih desetak godina, ftalati su u fokusu svjetske javnosti zbog mogućih štetnih učinaka kako na okoliš, tako i na ljudsko zdravlje. Ftalati mogu imati toksičan učinak na jetru, bubrege i reproduktivni sustav te mogu djelovati kao endokrini disruptori. Također, mogu oštećivati respiratorni sustav, uzrokujući astmu i rinitis te štetno djelovati na kožu. U Republici Hrvatskoj do sada nije bilo provedeno istraživanje ovakvog obujma koje je istraživalo prisutnost ftalata, napose u krutoj hrani te je ovo prvo takve vrste. Za potrebe ovog znanstvenog mišljenja ftalati su u hrani određivani primjenom vezanog sustava plinske kromatografije i spektrometrije masa (GC- MS). Ukupno je bilo analizirano 43 uzorka različitih prehrambenih proizvoda na prisutnost 7 različitih ftalata. U 14 uzoraka je utvrđena prisutnost barem jednog ftalata te je slijedom toga napravljena procjena rizika koja je uključivala izračun izloženosti ftalatima putem prehrane te usporedbu s postavljenim TDI vrijednostima za pojedine ftalate. Kako su se sve vrijednosti izloženosti kretale unutar TDI vrijednosti, zaključeno je da ne postoji potencijalan rizik utjecaja ftalata na zdravlje ljudi u ispitivanim uzorcima ove studije.

ftalati ; endokrini disruptori ; GC-MS ; TDI vrijednosti ; procjena rizika

nije evidentirano

engleski

Scientific opinion on the presence of phthalates in food

nije evidentirano

phthalates ; endocrine disruptors ; GS-MS ; TDI values ; risk assessment

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Hrvatska agencija za hranu

2014.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Kemijsko inženjerstvo, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Prehrambena tehnologija

Poveznice