Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj rane defolijacije na sastav i senzorne karakteristike vina sorte Cabernet Sauvignon (CROSBI ID 623645)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa

Bubola, Marijan ; Janjanin, Danijela ; Plavša, Tomislav ; Užila, Zoran ; Lukić, Igor ; Peršurić, Đordano ; Staver, Mario ; Damijanić, Kristijan Utjecaj rane defolijacije na sastav i senzorne karakteristike vina sorte Cabernet Sauvignon // Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem "Unapređenje vinogradarstva i vinarstva nakon ulaska Republike Hrvatske u EU", Sažetci radova / Jelčić, D., Jakobović, S. (ur.). Požega: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, 2014. str. 43-44

Podaci o odgovornosti

Bubola, Marijan ; Janjanin, Danijela ; Plavša, Tomislav ; Užila, Zoran ; Lukić, Igor ; Peršurić, Đordano ; Staver, Mario ; Damijanić, Kristijan

hrvatski

Utjecaj rane defolijacije na sastav i senzorne karakteristike vina sorte Cabernet Sauvignon

Cilj ovog istraživanja bio je istražiti utjecaj rane defolijacije na sastav i senzorne karakteristike vina sorte Cabernet Sauvignon (Vitis vinifera L.). Ranom defolijacijom uklonjeno je šest bazalnih listova po mladici pred sam početak cvatnje, dok kod kontrolnog tretmana nije provedena defolijacija. Primjena rane defolijacije rezultirala manjim brojem bobica po grozdu uslijed slabije oplodnje i posljedično manjim prinosom po trsu u odnosu na kontrolni tretman. Vino proizvedeno od grožđa iz tretmana rane defolijacije sadržavalo je viši udio alkohola, ukupnih fenola, ukupnih antocijana i imalo je jači intenzitet boje u odnosu na kontrolni tretman. Senzornom analizom utvrđeno je da je vino iz tretmana rane defolijacije imalo naglašenije voćne i začinske mirise te izraženiju kompleksnost u odnosu na kontrolni tretman, dok su vegetativne arome bile naglašenije kod kontrolnog tretmana. Vino iz tretmana rane defolijacije je na okusu imalo izraženiju punoću i trajnost te manje izražen dojam kiselosti u odnosu na kontrolni tretman. Senzornim ocjenjivanjem vina po metodi 100 bodova bolje je ocjenjeno vino iz tretmana rane defolijacije, koje dobilo 85 bodova, dok je kontrolni tretman ocijenjen s 81 bodom. Budući da se ranom defolijacijom postiže manji prinos grožđa po trsu i povećana kvaliteta vina, njena je primjena opravdana kod proizvodnje vina visoke kvalitete, koja će svojom cijenom opravdati smanjeni prinos grožđa i trošak primjene ovog zahvata.

rana defolijacija; Cabernet Sauvignon; prinos; kvaliteta vina

nije evidentirano

engleski

Impact of early defoliation on composition and sensory characteristics of Cabernet Sauvignon wines

nije evidentirano

early defoliation; Cabernet Sauvignon; yield; wine sensory characteristics

nije evidentirano

Podaci o prilogu

43-44.

2014.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Znanstveno-stručni skup s međunarodnim sudjelovanjem "Unapređenje vinogradarstva i vinarstva nakon ulaska Republike Hrvatske u EU", Sažetci radova

Jelčić, D., Jakobović, S.

Požega: Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zavod za znanstveni i umjetnički rad u Požegi

978-953-347-008-5

Podaci o skupu

Unapređenje vinogradarstva i vinarstva nakon ulaska Republike Hrvatske u EU

predavanje

20.11.2014-21.11.2014

Požega, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)