Kemijski sastav sirovog sojinog ulja proizvedenog iz novih kultivara (CROSBI ID 623885)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Škevin, Dubravka ; Pospišil, Ana ; Kraljić, Klara ; Obranović, Marko ; Knezović, Nina ; Balać, Tanja
hrvatski
Kemijski sastav sirovog sojinog ulja proizvedenog iz novih kultivara
Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj novih kultivara soje na sastav sojinog ulja ; sastav masnih kiselina, sterola i tokoferola. Ulje je proizvedeno ekstrakcijom po Soxhletu. Kultivar je imao značajan utjecaj na udjel pojedinačnih i ukupnih sterola, pojedinačnih i ukupnih tokoferola, na udjel palmitinske, stearinske, oleinske, linolne, α-linolenske, arahinske i behenske masne kiseline, na omjere polinezasićenih masnih kiselina (PUFA) i ukupnih tokoferola, kao i na omjere PUFA i svakog pojedinačnog tokoferola. Ulja kultivara koji su prisutni na tržištu i ulja novih kultivara proizvedenih oplemenjivanjem razlikuju se u prosječnom sastavu masnih kiselina, sterola i tokoferola.
soja; novi kultivari; sastav masnih kiselina; steroli; tokoferoli
nije evidentirano
engleski
Chemical composition of crude soybean oil produced from new cultivars
nije evidentirano
soybean; cultivar; fatty acids; sterols; tocopherols
nije evidentirano
Podaci o prilogu
324-328.
2015.
nije evidentirano
objavljeno
978-953-7878-28-3
Podaci o matičnoj publikaciji
Proceedings of the 50th Croatian and 10th International Symposium on Agriculture
Pospišil, Milan
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Podaci o skupu
50th Croatian and 10th International Symposium on Agriculture
predavanje
01.01.2015-01.01.2015
Opatija, Hrvatska