Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Promjene polifenolnog sastava sorte Teran tijekom dozrijevanja grožđa (CROSBI ID 395725)

Ocjenski rad | diplomski rad

Gržentić, Irena Promjene polifenolnog sastava sorte Teran tijekom dozrijevanja grožđa / Kovačević Ganić, Karin (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Gržentić, Irena

Kovačević Ganić, Karin

hrvatski

Promjene polifenolnog sastava sorte Teran tijekom dozrijevanja grožđa

Polifenoli su jedni od najvažnijih sastojaka vina i direktno su povezani sa bojom, trpkošću, oporošću i antioksidacijskim karakteristikama, poznatim po pozitivnom utjecaju na zdravlje. Cilj ovog rada bio je odrediti polifenolni sastav grožđa sorte Teran tijekom njegovog dozrijevanja. Smatra se da jednino grožđe sa visokim i balansiranim razinama polifenola može dati kvalitetno crno vino prikladno za starenje. Istraživanja su provedena na 36 uzoraka ekstrakta pokožice grožđa sorte Teran. Grožđe je brano na dvije lokacije, Kosinožići (Vinogorje Zapadna Istra) i Motovun (Vinogorje Centralna Istra), u 6 navrata i u 3 repeticije (18 ekstrakata pokožice), u intervalu od mjesec dana. U ovom su radu na uzorcima provedene spektrofotometrijske metode i određen udio ukupnih polifenola, ukupnih antocijana, flavanola (vanilin indeks), hidroliziranih tanina, procijanidina, te intenzitet i nijansa boje. Istraživanje je pokazalo da udio polifenolnih spojeva tijekom dozrijevanja pokazuje blagu tendenciju rasta ili kod pojedinih spojeva ostaje na istoj razini uz manje varijacije. Također se pokazalo da uzorci sa područja Motovuna (Vinogorje Centralna Istra) imaju veći udio polifenolnih spojeva u odnosu na one s područja Kosinožića (Vinogorje Zapadna Istra).

Teran; pokožica; polifenoli; antocijani

nije evidentirano

engleski

Changes in the polyphenols content in Teran variety during ripening

nije evidentirano

Teran; skin; polyphenols; anthocyanins

nije evidentirano

Podaci o izdanju

56

23.03.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija