Promjena polifenolnog sastava i antioksidacijskog kapaciteta u sjemenki grožđa sorte Teran tijekom dozrijevanja (CROSBI ID 395726)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Cebin, Jurica
Kovačević Ganić, Karin
hrvatski
Promjena polifenolnog sastava i antioksidacijskog kapaciteta u sjemenki grožđa sorte Teran tijekom dozrijevanja
U radu je ispitivana dinamika promjene udjela polifenolnih spojeva u sjemenkama grožđa sorte Teran sa područja Motovuna i Kosinožića tijekom šest tjedana dozrijevanja grožđa. Ukupni polifenolni spojevi, flavanoli, procijanidini i hidrolizirani tanini su određeni metodom sa Folin-Ciocalteovim reagensom. Određivan je i antioksidacijski kapacitet. Za određivanje su primijenjene DPPH, FRAP i ABTS metode. Promatrana je i korelacija između udjela ukupnih polifenolnih spojeva grožđa i antioksidacijskog kapaciteta. Udjel ukupnih polifenola raste tijekom vremena, dok udjel procijanidina pada. Između udjela ukupnih polifenolnih spojeva i antioksidacijskog kapaciteta uzoraka sa područja Motovuna postoji značajna korelacija, dok kod onih sa područja Kosinožića samo određena.
polifenolni spojevi; antioksidacijska aktivnost; Teran; sjeme; dozrijevanje
nije evidentirano
engleski
Transformation of polyphenolic composition and antioxidant capacity of grape seeds Teran variety during ripening
nije evidentirano
polyphenols; antioxidant capacity; Teran; seed; ripening
nije evidentirano
Podaci o izdanju
58
17.12.2009.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb