Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj različitih načina maceracije na sastav antocijana, intenzitet i nijansu boje crnog vina Teran (CROSBI ID 395728)

Ocjenski rad | diplomski rad

Plažanin, Kornelija Utjecaj različitih načina maceracije na sastav antocijana, intenzitet i nijansu boje crnog vina Teran / Kovačević Ganić, Karin (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2009

Podaci o odgovornosti

Plažanin, Kornelija

Kovačević Ganić, Karin

hrvatski

Utjecaj različitih načina maceracije na sastav antocijana, intenzitet i nijansu boje crnog vina Teran

Cilj rada bio je istražiti utjecaj različitih temperatura (25˚C, 30˚C, 25˚C + grijanje na 35-40˚C te pet dana na 5˚C ) te različite duljine trajanja maceracije (mošt, pet, deset, petnaest, dvadeset i dvadeset pet dana, nakon prešanja te nakon tri mjeseca) na ekstrakciju ukupnih antocijana, te na intenzitet i nijansu boje crnog vina Teran. Udijel ukupnih antocijana, intenzitet i nijansa boje vina su određivani spektrofotometrijski. Utvrđeno je da temperatura i vrijeme maceracije utječu na dinamiku ekstrakcije antocijana i na kromatske karaketristike vina. Tijekom ranih stadija maceracije udijeli ukupnih antocijana i intenzitet boje su rasli, najveće vrijednosti su postignute između desetog i petnaestog dana, nakon čega je došlo do pada. Nijansa boje se smanjivala na početku maceracije, najmanje vrijednosti su utvrđene između desetog i petnaestog dana, zatim je zabilježen blagi rast. U vinu u kojem je provedena kriomaceracija, nakon petnaestog dana maceracije je ustanovljen najveći udio ukupnih antocijana i najveći intenzitet boje te najmanja vrijednost nijanse.

antocijani; intenzitet; maceracija; nijansa; Teran

nije evidentirano

engleski

Influence of different maceration ways on anthocyanin content, intensity and hue color of the red wine Teran

nije evidentirano

anthocyanins; intensity; maceration; hue; Teran

nije evidentirano

Podaci o izdanju

58

17.12.2009.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija